Den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks og to betjente dræbt i trafikulykke

Kunstneren havde i årevis levet med dødstrusler og var under politibeskyttelse.

Lars Vilks var på vej hjem fra Stockholm, hvor han havde afleveret et maleri, da ulykken skete. (Foto: © Bjorn Lindgren, Ritzau Scanpix)

En af de sidste årtiers mest omtalte skandinaviske kunstnere, svenskeren Lars Vilks, blev søndag dræbt i en trafikulykke.

To politifolk, der beskyttede Lars Vilks, døde også i ulykken.

Vilks blev 75 år.

Ulykken skete på motorvejen E4 uden for Markaryd i det sydlige Sverige, hvor en civil politibil og en lastbil kolliderede søndag eftermiddag omkring klokken 15:30.

I Danmark er Lars Vilks især kendt for sin tilstedeværelse ved terrorangrebet mod kulturhuset Krudttønden i København i februar 2015.

Her var Vilks sammen med flere andre indbudt til et debatmøde om ytringsfrihed og blasfemi. Den dansk filmmager Finn Nørgaard blev dræbt, og senere på natten blev også sikkerhedsvagt ved synagogen i Krystalgade Dan Uzan dræbt af skud.

Lars Vilks har selv udtalt, at han formentlig var målet for angrebet mod Krudttønden.

En demonstration mod Sverige og Lars Vilks i Lahore i Pakistan i 2007. (Foto: © Arif ALI, Ritzau Scanpix)

Muhammed som hund

Lars Vilks fik i 2007 publiceret en karikaturtegning, som forestiller profeten Muhammed som en hund. Det medførte flere dødstrusler, og han har derfor længe levet med politibeskyttelse.

Året inden var Muhammedkrisen brudt ud som følge af de tegninger af den islamiske profet, som Jyllands-Posten havde offentliggjort.

Allerede før Muhammed-krisen blev Lars Vilks rutinemæssigt omtalt som provokunstner. Hans kendteste værk er nok træskulpturen Nimis i naturreservatet Kullaberg.

Lars Vilks arbejder her på den store træskulptur Nimis. (Foto: © Niels Hjerrild, Scanpix Denmark)

Årsag ukendt

Det er endnu uvist, hvad der førte til ulykken, men de foreløbige oplysninger indikerer, at den civile politibil kom over i den forkerte side af vejen. Her kolliderede den med lastbilen og brød i brand.

Den 45-årige chauffør i lastbilen fra ulykken er sendt til behandling på hospitalet. Han er ifølge avisen Expressen indlagt med alvorlige kvæstelser.

Den svenske rigspolitichef, Anders Thornberg, siger i en pressemeddelelse, at han har modtaget beskeden om dødsfaldene med stor sorg.

- Det er med forfærdelse og stor sorg, at jeg modtog beskeden om at vores to kolleger og den politibeskyttede person er omkommet i eftermiddags. Mine tanker går til pårørende, familier, venner og arbejdskammerater, siger han.

De pårørende til de omkomne er underrettet.

/ritzau/