Den thailandske konges afskedigelser er omgærdet af mystik

Seks embedsmænd, elskerinden, og en bodyguard er alle indenfor en uge blevet fyret af kongen.

Den thailandske konge har endnu engang været i mediernes søgelys efter seks embedsmænd er blevet fyret. (Foto: rungroj yongrit © Scanpix)

Mange kender måske Thailand for de lækre bountystrande og en imødekommende befolkning, men bag kongepaladsets mure tegner sig en anden virkelighed.

Et slør af mystik lægger sig om det thailandske kongehus, hvor otte højtstående medarbejdere er blevet afskediget indenfor den sidste uge med beskyldninger om illoyalitet og onde handlinger.

Der er tale om seks embedsmænd, kongens elskerinde og en bodyguard. Men informationerne omkring fyringerne er få og ensporede, fordi kommunikationen kun kommer et sted fra - nemlig kongehuset.

- Det er svært at vide, hvorfor fyringerne har fundet sted. Enten er det en magtdemonstration, utilregnelighed eller begge dele, siger Mikkel Toft Jørgensen, som er forfatter til Politikens 'Turen går til Thailand', i P1 morgen.

Op til kroningen af Maha Vajiralongkorn tilbage i 2016 var markeder og butikker fyldt med billeder af den dengang 65-årige kronprins. (Foto: Jorge Silva © Scanpix)

Medierne i Thailand viderebringer kun, hvad kongen vil have viderebragt, fortæller han.

- Jeg kalder det "det thailandske bedrag". I Thailand er de faktisk rigtig dygtige til at styre al mediedækning omkring kongen på grund af censur.

Den thailandske konge, Maha Vajiralongkorn, har været konge siden 2016, efter hans far, kong Bhumibol, døde. Den nye konge blev dog først officielt kronet i maj i år.

Forfulgt af skandaler

Indenfor landets grænser optræder majestæten på store plakater med emblemer og kongeligt antræk på mange gader og stræder.

Og kongens royale status er ikke til at betvivle i den thailandske befolkning - I hvert fald ikke udadtil. Under overfladen har kongen været ramt af en række skandaler i den kuriøse afdeling.

Da et billede af Vajiralongkorn med tatoveringer op og ned ad både arme og ryg iført mavebluse og med den dengang uofficielle elsker ved hans side ramte verdenspressen, var der ramaskrig verden rundt. Den thailandske regering forsøgte at gemme beviserne bag mure af censur.

Og det er ikke den eneste gang, kongen har stiftet bekendtskab med den kulørte presse.

- For tre måneder siden skruede kongen tiden 100 år tilbage til en tid med flerkoneri, og han fik officielt kone nummer to, fortæller Mikkel Toft Jørgensen

Et billede af en kvinde, som knæler på gulvet foran kongen og dronningens fødder og modtager helligt vand for at blive ophøjet til officiel elskerinde, har medført, at kongen er blevet kritiseret for at have en tilgang til monarki, der minder om enevælden.

Og det var den elskerinde, som for to dage siden fik frataget alle titler, fordi hun efter kongens udsagn var "illoyal overfor kongen".

Vajiralongkorn har stor indflydelse i Thailand. De sidste 70 år har Thailand reelt været styret af militæret og en konge.

Den thailandske konge, Maha Vajiralongkorn, og hans ægtefælle, Suthida Vajiralongkorn, blev gift tilbage i maj. Ceremonien var meget omtalt på grund af det ritual, dronning skulle gennemføre, hvor hun knælede på gulvet ved kongens fødder. (Foto: Handout . © Scanpix)

Censureret virkelighed

Thailændere lever i et land, hvor censuren præger både medier og den enkelte. Der er ulovligt i Thailand at poste kritik om kongehuset på sociale medier. Flere hundrede hjemmesider er blevet blokeret.

En thailænder er blevet fængslet i 35 år for at have skrevet ti kritiske Facebook-opslag, fortæller Mikkel Toft Jørgensen.

- Jeg skal ikke sige noget negativt om den thailandske konge. Der eksisterer en lov om majestætsfornærmelse, og derfor er jeg også underlagt en vis form for censur.

Tilbage i 2010 beordrede de thailandske myndigheder, at landets tv-stationer kun må sende programmer, der er godkendt af regeringen.

Ved kong Bhumibol Adulyadejs død gik landet i sorg i et år, og der måtte ikke festes i en måned. Kongen var elsket af befolkningen på trods af, at han ikke kæmpede imod i forbindelse med at millitæret har overtaget magten i landet flere gange. (Foto: Athit Perawongmetha © Scanpix)

Store sko at udfylde

Vajiralongkorns vej til toppen har været meget broget og fyldt med alt fra sin tredje kones involvering i en korruptionsskandale til en video af selvsamme kone kun iført en g-streng, imens hun spiste lagkage af hundeskålen til hundens fødselsdag.

Kongen er langt fra lige så populær som sin far. Faktisk har flere meningsmålinger vist, at han er direkte upopulær, hvilket nogle mener er den egentlige årsag til, at han ikke overtog tronen med det samme, da hans far døde.

- Uofficielt bliver Vajiralongkorn opfattet som utilregnelig. Han minder ikke om sin far, og derfor er der ikke den samme agtelse og respekt, der var for den tidligere konge, siger Mikkel Toft Jørgensen.

Den tidligere konge, Bhumibol, blev 88 år gammel, og da han døde tilbage i 2016, sørgede befolkningen i et år.

Mange mennesker udtrykte deres sorg ved at bære sort tøj og bryde ud i gråd i store forsamlinger.

Trods den seneste tids omtale tror Mikkel Toft Jørgensen ikke, at den nuværende konges opførsel indtil videre kommer til at have store konsekvenser.

- Hvis det her fortsætter over tid, hvilket noget tyder på, at det gør, så vil diplomater selvfølgelig gribe ind, men indtil videre får kongehuset lov til at gøre, som det vil.