Den venstreradikale vold ryster Berlin

I den tyske hovedstad Berlin stiger volden begået af folk på den yderste venstrefløj. Samtidig bliver volden grovere, og politifolk sammenligner nu den militante venstrefløj med terroristerne i Rote Armé Fraktion.

Da antinazister sidste år gik til angreb på en nazidemonstration, måtte politiet gribe ind. (Foto: Tobias Schwarz © Scanpix)

En bil i flammer fik også i går plads i avisen Berliner Zeitung. Den dyre Audi var ifølge politiet formodentlig stukket i brand som reaktion på. at et besat hus i bydelen Friedrichshein dagen før var blevet ryddet. Men det var kun en lille notits, for brændende biler er efterhånden blevet dagligdag her i Berlin, hvor der sidste år var omkring 300 sager.

- Man betragter det som et udtryk for politisk sindelag at antænde biler, lyder det her fra Rainer Wendt, der er landsformand for den tyske politiforening Deutsche Polizeigewerkschaft til DR Nyheder.

Talsmand: Bilafbrændinger tjener formål

Antallet af brændende biler i den tyske hovedstad er ifølge en nylig rapport fra delstatens efterretningsorgan Verfassungsschutz steget markant de seneste år.

Og politiet og myndighederne formoder, at der ligger politiske motiver bag langt de fleste afbrændinger, selv om det er svært at bevise, da det tager et par sekunder at sætte ild til en bil og at gerningsmændene kun sjældent bliver opdaget. Men en talsmand for en del af miljøet bekræfter overfor DR Nyheder, at de afbrændte biler er et politisk redskab i de autonome kredse.

Tim Laumeyer fra Antifaschistische Linke i Berlin forsvarer afbrændinger af dyre biler og vold mod nynazister. (© DR)

- Afbrændingen af dyre biler har den mening, at de nyrige genovervejer, om de nu også skal bosætte sig i bydelene Krezberg eller Mitte, og derfor tjener de et formål, forsvarer talsmand for ventrefløjsaktivistgruppen Antifascistishe Linke i Berlin, Tim Laumeyer, sig.

Venstrevold i stigning

Politiet skønner, at der er sket en tredobling af den venstreekstremistiske vold sidste år, og det er især omkring første maj at det eskalerer. Sidste år blev omkring 500 politifolk såret under uroligheder i forbindelse med demonstrationerne

- Sådan som volden tager til, kan man regne med et det før eller siden fører til, at politifolk bliver dræbt, advarer politiforbundschef Rainer Wendt.

Og en kriminalreporter, der følger det autonome miljø tæt, bekræfter, at volden ikke kun er taget til, men også blevet grovere. For eksempel ramte volden ved majdemonstrationerne også færdselspoliti uden hjelme og brandvagter.

Tim Laumeyer fra Antifaschistische Linke i Berlin forsvarer afbrændinger af dyre biler og vold mod nynazister. (© DR)

- Man tager med i købet, at det kan gå ud over politiets helbred og egentlig også at nogen risikerer at dø, siger journalist Andreas Kopietz fra Berliner Zeitung

Konfrotationer mellem højre og venstre

Det venstreradikale miljø har ellers i årevis adskilt sig markant fra højreradikale ved at rette vreden mod ting og ikke personer, men også her sker der et skred. Det gælder ikke mindst i konfrontationen med de politiske modstandere på den yderste højrefløj, som i stigende grad overfaldes

- Det kan man godt forsvare, for fascister er forbrydere, og de skal holdes nede, lyder det fra Tim Laumeyer fra Antifascistishe Linke.

Senest angreb et stort antal autonome i sidste måned blandt andet en bus med nazister i Dresden, hvor det også kom til sammenstød mellem de to grupper. Og det på trods af, at op mod 8.000 politibetjente var udkommanderet for at forhindre ballade på dagen, hvor nazister og andre på den yderste højrefløj markerede de allieredes bombning af byen for 65 år siden. Også politifolk kom her til skade i sammenstød med den autonome moddemonstration.

Sammenlignes med Rote Arme Fraktion

Den stigende vold har fået flere eksperter og politikere til at advare om at undervurdere den venstreradikale vold, og det tyske politiforbund sammenligner endda med terrorgruppen Rote Arme Fraktion, der i storhedstiden i 70'erne udløste national krise med blandt andet bombeattentater, gidseltagninger og talrige drab på højtstående politikere og erhvervsledere.

Tim Laumeyer fra Antifaschistische Linke i Berlin forsvarer afbrændinger af dyre biler og vold mod nynazister. (© DR)

- Selvfølgelig er de ikke så organiserede som dengang, men grundholdningen, der ligger bag volden, er præcis som hos Rote Arme Fraktion, siger politiforbundschef Rainer Wendt.

Men kriminalreporter Andreas Kopietz fra Berliner Zeitung mener at det er skudt langt over målet:

- Vold mod politi og neonazister er i orden i miljøet, men drab på politikere er der lige nu ikke konsensus omkring, vurderer han.

Til gengæld er der ikke noget, der tyder på, at brandattentaterne i Berlins gader aftager. Tværtimod vurderer politiet, at volden vil blusse yderligere op nu hvor vinterens afslutning igen får folk på gaderne.

Facebook
Twitter