Den yderste højrefløj samles i ny gruppe i EU

Med et års forsinkelse lykkes det fremtrædende højrepolitikere at danne en ny politisk gruppe i EU-Parlamentet

Franske Marine Le Pen hollandske Geert Wilders har sammen med flere andre højrepolitikere i EU samlet sig i en særlig politisk gruppe. (Foto: Olivier Hoslet © Scanpix)

Godt et år efter valget til Europaparlamentet er det nu lykkedes for franske Marine Le Pen og hollandske Geert Wilders at samle europaparlamentarikere nok bag sig til at danne en politisk gruppe på højrefløjen.

Marine Le Pen fra partiet Front National oplyser, at hun har dannet gruppen Nationernes og Frihedernes Europa.

Ifølge netmediet politico.eu siger Le Pen på pressemødet, at der bliver tale om en politisk slagstyrke, der vil bringe os langt videre end tidligere.

Takker Martin Schulz for  hjælpen

Den franske partileder benytter samtidig lejligheden til at takke EU-Parlamentets formand, socialdemokraten Martin Schulz, som hun siger har hjulpet hendes nye gruppe, fordi han længe har prøvet at marginalisere dem i parlamentet.

- Jeg takker Martin Schulz, som ved at behandle os som andenrangsmedlemmer og forfølge os via sin administration har givet os et ekstra skud energi til at danne denne stærke, beslutsomme, sammenhængende og ambitiøse gruppe, siger hun.

Det giver mere indflydelse og flere medarbejdere i Europaparlamentet at være en formel politisk gruppe, blandt andet fordi det giver lettere adgang til udvalgsposter og taletid.

Marine Le Pens Front National mere end tredoblede sit stemmetal ved valget til Europaparlamentet i maj sidste år, hvor også andre EU-skeptiske partier klarede sig godt.

Ville ødelægge EU indefra

Men en måned efter valget måtte hun i første omgang opgive at danne en gruppe med Geert Wilders, der bedyrede, at han ville ødelægge monsteret i Bruxelles indefra.

Ifølge politico.eu tæller den nye gruppe ud over franske Front National og det hollandske frihedsparti PVV blandt andre Frihedspartiet FPÖ fra Østrig og en britisk afhopper fra Ukip.

På billeder fra dagens pressemøde i Bruxelles ses også blandt andre Matteo Salvini fra italienske Lega Nord.

/ritzau/

Facebook
Twitter