Der blev larmende stille: 'Hvordan tror I, det føles at miste et barn, fordi I ikke har sat en stopper for kriminelle?'

Sveriges statsministerkandidater tørner sammen i sidste duel inden søndagens valg. DR Nyheder var med.

(Foto: © Christine Olsson/TT, Ritzau Scanpix)

Uppsalas Torvehal, Saluhallen, serverer normalt velhængte pølser i lange baner, men onsdag aften var der valgflæsk på menuen.

Sveriges kandidater til statsministerposten, Moderaternes Ulf Kristersson og nuværende socialdemokratisk statsminister, Magdalena Andersson, tørnede sammen i en duel inden søndagens valg.

"Almindelige" vælgere var mødt op og havde fået lov til at stille kandidaterne spørgsmål indenfor forskellige emner, der fylder i valgkampen.

- Et halvt kilo svensk smør, hvad koster det? Hvad koster en liter mælk? Spurgte moderatoren drillende.

Begge kandidater var enige om, at de koster ”for meget” men ramte ikke helt prisen.

Statsminister Magdalena Andersson til debat i Uppsala onsdag aften. (Foto: © 10430 Christine Olsson/TT, Ritzau Scanpix)

Sada Hussein var indtil for nylig kandidat til Riksdagen for Socialdemokraterna. Men hun forlod partiet, fordi partileder Magdalena Andersson for nyligt sagde, at Sverige ikke skal have ”Chinatowns”, ”Little Italy” og ”Somalitowns”, i stedet skal man have områder med blandede etniciteter. Sada Hussein, der har somaliske rødder, tog udtalelsen ilde op.

- Hvorfor stigmatiserer du somaliere? Ville hun vide.

- Det var ikke planlagt, at jeg ville sige somalitwons. Men det kom til at lyde lidt langt fra Sverige, da jeg kun nævnte Little Italy og Chinatowns. Det, jeg gerne ville have udtrykt tydeligere, er, at jeg ønsker, at vi er sammen i Sverige, svarede Andersson.

Debatten var høflig på den svenske måde. Magdalena Andersson var tilbageholdende afbrød ikke, Kristersson anderledes langt fremme på gulvet. Gestikulerende. Hele tiden var han et skridt længere fremme på scenen end hende.

Under et spørgsmål om ungdomsarbejdsløshed fra en vordende student tog de to kandidater synkront jakkerne af. Og Ulf Kristersson opsmøgede de stive, hvide skjorteærmer, mens han svarede.

- Ungdomsarbejdsløshed er et stort problem, som regeringen ikke har håndteret ordentligt.

Moderaternas partileder Ulf Kristersson under duellen. (Foto: © 10430 Christine Olsson/TT, Ritzau Scanpix)

Susanne Yakes, der var mor til Adriana, der som 12-årig blev dræbt, af et skud, mens hun sad med en veninde i solen foran en tankstation i en Stockholm-forstad, hvor to bander skød mod hinanden, var mødt op for at sige og spørge:

- Det er så mærkeligt at blive præsenteret som mor til en død pige. Hun var så fuld af liv, hun fyldte et rum op. Nu er her bare tomt og ensomt. Så jeg vil spørge, hvordan tror I, det føles at miste et barn, fordi I ikke har sat en stopper for kriminelle?

Stilheden var larmende, inden Ulf Kristersson tog ordet.

- Jeg kan slet ikke sætte mig i dit sted. Det er jo forfærdeligt. Spær de bandekriminelle inde i rigtig lang tid, hvis de er svenske statsborgere. Eller udvis dem, hvis de ikke er.

Han henviste blandt andet til "danske straffe for svenske forbrydelser".

Magdalena Andersson var enig med sin modstander.

- Jeg deler Ulf Kristerssons opfattelse af, at vi skal gøre meget mere for at sætte de bandekriminelle bag lås og slå, siger statsministeren.

Den næste svenske statsminister hedder enten Magdalena Andersson eller Ulf Kristersson. Deres visioner for Sverige hænger overalt i Sverige:

Magdalena Andersson og Ulf Kristerssons valgplakater ses i det centrale Stockholm. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Ritzau Scanpix)

Andersson siger: "Sammen kan vi gøre Sverige bedre igen"

Kristersson siger: "Nu får vi styr på kriminaliteten."

Lige nu spår flere vægtede gennemsnit af meningsmålinger dødt løb mellem rød og blå blok.

Der er valg til den svenske Riksdagen søndag den 11. september. I mellemtiden kan du teste din viden om Sverige og Danmark her:

I en tidligere version fremgik det, at det var den sidste duel inden valgdagen. Dette er ikke tilfældet, da der som minimum vil være en duel mere frem mod valget d. 11. september.