Der mangler 1,8 millioner gode hackere om fem år

Den globale mangel på it-sikkerhedseksperter vokser, mens frygten for cyberangreb ved en række europæiske valg i år stiger.

Det britiske center mod hacking søgte allerede nye rekrutter tilbage i 2015. (Foto: pool © Scanpix)

Manglen på fagfolk inden for it-sikkerhed er enorm.

I 2022 vil der på verdensplan mangle 1,8 millioner hackere i den gode sags tjeneste.

Det fremgår af den hidtil største undersøgelse fra fagorganisationen Center for Cyber Safety and Education, som 19.000 it-sikkerhedseksperter har deltaget i.

Lektor ved IT-Universitetet, Carsten Schürmann, kalder det et alvorligt problem.

- It-sikkerhed bliver et større og større problem. Hvis der er et cyberangreb fra et andet land, er det et problem, om vi overhovedet har kvalificerede mennesker til at hjælpe os, siger han.

Holland og Frankrig frygter russiske hackere

Nyheden kommer netop som frygten for hackerangreb fra især Rusland vokser.

Det sker, efter amerikanske efterretningstjenester i en rapport i januar advarede om en risiko for, at Rusland vil forsøge at øve indflydelse på de europæiske valg, ligesom det blev forsøgt under det amerikanske præsidentvalg.

I Frankrig mødes regeringen i dag for at diskutere it-sikkerheden forud for præsidentvalget i april og maj.

Og hollænderne, der går til valg den 15. marts, har besluttet, at alle stemmer skal tælles i hånden af frygt for russiske hackere.

For første gang i verdenshistorien

Lektor Carsten Schürmann, der forsker i elektroniske valg, siger, at han er overbevist om, at der er grund til bekymring.

- Cyberangreb er et nyt våben, der kan bruges, hvis der er interesse i at påvirke et valgresultat. Vi er ikke sikre på, præcis hvad russerne har gjort mod USA, men de har påvirket den offentlige mening på en måde, som vi aldrig før har set i verdenshistorien.

Prognosen for manglen på arbejdskraft inden for it-sikkerhed er steget med 20 procent siden den sidste undersøgelse fra Center for Cyber Safety and Education i 2015.

Vi skal uddanne bedre i it-sikkerhed

Når man ser udelukkende på de nordiske lande, rapporterer 69 procent af virksomhederne, at de mangler it-sikkerhedseksperter.

49 procent af virksomhederne i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island siger desuden, at manglen på kvalificerede sikkerhedseksperter har store konsekvenser for deres kunder.

- Det er svært at bygge et system, der virker. Det er endnu sværere at bygge et system, der virker og er sikkert. Og det er endnu sværere både at have et system, der fungerer, er sikkert og som folk også har tillid til, siger lektor ved IT-Universitetet, Carsten Schürmann.

Sidste år fik den danske regering kortlagt, at der herhjemme vil mangle 19.000 it-professionelle i 2030.

- Jeg synes godt, at danske universiteter kunne gøre mere for at uddanne eksperter med fokus på sikkerhed. Allerede i skolen skal der undervises i it-sikkerhed, mener Carsten Schürmann.

FacebookTwitter