Derfor er danskerne så lykkelige

Danmark er igen nummer et på en international liste over verdens lykkeligste folk. Ny rapport giver bud på hvorfor.

Når Danmark gang på gang ligger i toppen af listen over verdens lykkeligste folk, er det ikke fordi, vi bare er et land af jublende optimister.

Nej, det handler om, at vi er så gode til at reducere ekstrem ulykke, at der simpelthen ikke er så mange, der har det virkelig dårligt.

Det siger Meik Wiking, der er direktør for tænketanken Institut for Lykkeforskning, der netop har udgivet en rapport om, hvorfor danskerne er så lykkelige.

- Nøglen ligger i at forstå, hvad dem der har det værst svarer. På en skala fra 1 til 10, hvor 10 er lykkeligst, svarer 50 procent af bulgarerne 5 eller derunder. I Danmark er det kun 15 procent, der ligger så lavt, siger han.

Vi har stor tryghed

Danmark er i den netop offentliggjorte World Happiness Report, som CNN skriver om i dag, placeret i toppen, som det land i verden, hvor folket er lykkeligst - skarpt forfulgt af Norge, Schweiz, Holland og Sverige.

Men når vi ikke har så mange, der har det rigtigt dårligt, betyder det så, at vi i Danmark heller ikke har så mange af dem, der har det virkeligt godt, og at vi bare er den lunkne middelvare?

- Nej, det gør det ikke. 80 procent af danskerne giver et tal på 7 eller derover, og det er højt, siger Meik Wiking og giver et bud på en af forklaringerne.

- Det handler det om, at vi i Danmark er gode til at skabe tryghed. Hvis vi bliver syge, kan vi komme på hospitalet, når vi bliver gamle, kan vi blive passet,og bliver vi arbejdsløse, kan vi få understøttelse. Det gør, at vi føler os trygge, siger Meik Wiking.

Vi kan gøre hvad vi vil

Høj velstand og stor grad af frihed, er andre faktorer, der bidrager til lykkefølelsen.

- Uagtet vores forældres indkomst, kan vi vælge den uddannelse, vores evner rækker til. Vi kan også gifte os med den, vi vil, uagtet det køn de har, siger Meik Wiking.

Derudover har vi en utrolig stor tillid til hinanden, noget vi deler med vores nordiske naboer, der også ligger i top 5. Og det får vores hverdag til at fungere og til at glide lettere, siger han.

- Forskere snakker om tillid som et mirakelstof i de nordiske lande. Fx kan vi lade barnevognen stå uden for, når vi er på café. Vi stoler på manden på gaden. Det får hverdagen til at glide lettere og reducerer stress og bekymring, siger Meik Wiking.

Kommunerne får en del af æren

En sidste ting, der gør Danmark til noget særligt og som kan forklare, at vi føler os så lykkelige, kan være, at Danmark er et af de lande i verden, hvor magten er mest decentraliseret, siger han.

- Verdensbanken har målt vægten af kommunale udgifter i forhold til de nationale udgifter. Og her er Danmark det land, hvor kommunerne har den højeste andel af midler.

Rapporten "Der er et lykkeligt land" er lavet på baggrund af interviews med førende lykkeforskere, international forskning og svar fra 10.000 danskere, som Danica pension har spurgt om deres livssituation og lykkefølelse.

DR Nyheder har været på gaden, for at snakke med verdens lykkeligste mennesker om, hvorfor vi egentlig er så lykkelige. Se budene på, hvorfor vi er verdens lykkeligste, i videoen i toppen af artiklen.

FacebookTwitter