Derfor er Det Ægæiske Hav ofte udsat for jordskælv

Kollision mellem den afrikanske plade og den ægæiske mikroplade har formentlig været skyld i jordskælvet, der ramte Grækenland og Tyrkiet i nat.

Adskillige bygninger på Kos har lidt skade efter nattens jordskælv. (Foto: © GIANNIS KIARIS, Scanpix)

Jordskælvet, der har ramt flere græske øer og tyrkiske kystbyer natten til fredag, er langt fra det eneste, der har sendt rystelser igennem området ved Det Ægæiske Hav.

Det kraftige jordskælv, der er blevet målt til 6,7 på magnitude-skalaen har især forårsaget skader på den græske ø Kos.

Netop området omkring øerne er særligt udsat, fordi der her er sammenstød mellem to kontinenters tektoniske plader, og det skaber en masse uro, forklarer Gry Barfod fra Institut for Geovidenskab på Aarhus Universitet.

- Området er udsat, fordi det tidligere Tethys-hav, der var mellem Afrika og Europa, er forsvundet. Pladen er knækket og med tiden forsvundet ind under den europæiske plade, siger hun og fortsætter:

- Den ægæiske mikroplade, der løber rundt om Kreta, ligger i forlængelse af den europæiske, og når den afrikanske plade bevæger sig nordpå og den europæiske sydpå, så er der ikke længere et hav til at forhindre kollisionen, og derfor er det meget udsat.

Bevæger sig op mod et par centimeter om året

De kontinentale tektoniske plader bevæger sig med op mod et par centimeter om året, forklarer Gry Barfod.

Hun understreger, at det ikke endnu er til at sige noget om præcist, hvilke bevægelser der har skabt nattens jordskælv, som havde epicenter omkring 16 kilometer fra den græske ferieø.

- Det er endnu ikke til at sige, hvordan pladerne har bevæget sig. Om der er tale om subduktion (hvor den ene plade skydes ind under den anden, red.) eller forkastning (når pladerne bevæger sig langs hinanden, red.).

- Det er dog mest sandsynligt, at det er som følge af den såkaldt hellenistiske subduktionszone, som løber umiddelbart syd for Kos. Men det undrer mig lidt, at der ikke har været større eftervirkninger, når man tænker på, at det kun har ligget ti kilometer under havbunden, siger hun.

Særligt Kos er hårdt ramt af jordskælvet, der har kostet to personer livet.

Flere bygninger er delvist styrtet sammen, ligesom flere veje er ødelagt af skælvet, der ramte lokal tid 01.30.

Til sammenligning nævner Gry Barfoed jordskælvet, der ramte Chile i 2010. Til trods for, at det var 100 gange stærkere og blev målt til 8.8 på magnitude-skalaen, var ødelæggelserne på overfladen få, da det opstod 30 kilometer under jordoverfladen og udløste en tsunami, som ramte den sydamerikanske kyst.

Jordskælvet i Tyrkiet og Grækenland

  • Jordskælvet ramte kysten i det sydvestlige Tyrkiet fredag lokal tid klokken 1.30.

  • Foreløbig har det kostet to personer livet, en svensker og en tyrker, og såret flere hundrede personer.

  • Jordkælvet er målt til 6,7 på Richterskalaen med efterskælv på op til 4,6.

  • Det ramte 10 kilometer syd for den tyrkiske by Bodrum og 16 kilometer nordøst for den græske ø Kos i det Ægiske Hav.

  • Også på den græske ferieø Rhodos og i den tyrkiske by Marmaris har man mærket jordskælvet.

  • Jordskælvets dybde var ti kilometer under havets bund.