Derfor er din Instagram gået i sort

De sociale medier strømmer over med sorte billeder for at vise respekt for demonstrationerne i USA.

Katy Perry er en af de stjerner, som har delt et helt sort billede. (Foto: Katy Perry instagram) (Foto: Caroline Clante DR)

Et helt sort billede efterfulgt af en besked eller

hashtagget
'BlackoutTuesday'

Lige nu er de fleste

Instagram
- og Twitter-feeds overdynget med sorte billeder, som støtter op om protesten og demonstrationerne mod racisme, der foregår i USA i øjeblikket.

For en uge siden døde den sorte amerikaner George Floyd under en brutal anholdelse. Anholdelsen blev optaget på video, og her ser man en politibetjent presse sit knæ ned i Floyds hals og nakke i mere end otte minutter.

Dødsfaldet
har udløst store protester overalt i USA, både fredelige og voldelige - og flere tusinde er blevet anholdt i forbindelse med dem.

Og hvis man ikke kan gå på gaden, fordi samfundet er lukket ned, eller fordi man er langt fra begivenhederne, så er det ikke unaturligt, at man bruger

Instagram
, Twitter eller Facebook til at udtrykke sin holdning, siger Lars Damgaard Nielsen, der er lektor i journalistik med speciale i digitale
medier
.

- Det, vi ser lige nu med billeder og

hashtagget
blacklivesmatter, er ikke anderledes, end når vi har set andre store voldsomme begivenheder. Vi kan drage paralleller til store terrorangreb. Folk har behov for at udtrykke støtte og forfærdelse, det ligger naturligt i os, siger han.

Store stjerner viser vej

Under

hashtagget
'BlackoutTuesday' har både sangerinden Katy Perry, realitystjernen og forretningskvinden Kylie Jenner og sangerinden Rihanna delt billeder af et sort billede.

Det samme har en lang række stjerner inden for kulturindustrien som blandt andet Drake, Mariah Carey, Alexandra Burke, Diddy, Jamie Fox og Ariana Grande.

Ifølge avisen The Independent startede

hashtagget
netop i musikindustrien, hvor man opfordrede stjerner til ikke at udgive ny musik eller poste nyt indhold ud over det sorte billede lige netop i dag.

Det sorte billede har efterfølgende spredt sig til hele nettet. Herhjemme ser vi også flere tv- og radiopersonligheder, som deler det helt sorte billede.

Og det er en fordel for sagen, at kendte deler billeder, forklarer Lars Damgaard Nielsen.

- Det betyder, at det bliver en bred ting, som alle kender. Det gør noget, når de store tager fat. Det kunne vi også se med

hashtagget
#Metoo dengang. Kendisserne har jo millarder af følgere tilsammen, så det kan rykke, siger han.

Siden George Floyds dødsfald for en uge siden har der været massive protester i flere byer. (Foto: ROBERTO SCHMIDT © Scanpix)

#Blacklivesmatter dominerer

I starten blev flere af de helt sorte billeder delt under

hashtagget
'Blacklivesmatter'. Men flere amerikanske brugere på
Instagram
skriver, at man skal undgå at bruge netop det
hashtag
under de sorte billeder.

Hashtagget
bliver nemlig brugt til at dele viden og videoer fra de mange demonstrationer i USA, og så bliver det uoverskueligt, når de sorte billeder oversvømmer det feed.

Ifølge Lars Damgaard Andersen kan det dog være svært at undgå, at folk kommer til at bruge det.

-

Hashtags
kan bruges af alle, og man kan ikke styre det på samme måde, medmindre man er en stor organisation, som ejer og kontrollerer det, siger han.

Og der er ingen tvivl om, at

hashtagget
'blacklivesmatter' er blevet det mest kendte på de demonstrationer, som foregår lige nu.

- 'Blacklivesmatter' er stukket fuldstændigt af. Det er blevet allemandseje. Hvis vi bare kigger på Danmark, så var der ingen, der nærmest brugte det for en uge siden. Nu har der været over 5.000 tweets med

hashtagget
, siger han.

Facebook
Twitter