Derfor hader Trump Iran-aftalen: 'Den værste aftale nogensinde'

USA’s præsident ventes i dag at trække sin støtte til atomaftalen med Iran.

Hvis Donald Trump trækker støtten til aftalen betyder det ikke automatisk, at aftalen droppes, men kongressen får 60 dage til at beslutte om man vil genindføre sanktionerne og dermed lade aftalen falde. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

“Katastrofal”, “forfærdelig” og “den værste aftale, der nogensinde er indgået”.

Sådan har USA’s præsident, Donald Trump, tidligere beskrevet atomaftalen, som hans forgænger indgik med Iran i 2015.

Trump ventes i dag at trække sin støtte til atomaftalen, der grundlæggende var en aftale om, at Iran bremsede sit atomprogram til gengæld for at nogle af sanktionerne mod landet blev fjernet.

Atomaftalen med Iran

* Atomaftalen mellem Iran, USA og de øvrige fire stormagter i FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland blev indgået 14. juli 2015.
* Den trådte i kraft i januar 2016.
* Atomaftalen skal forhindre, at iranerne udvikler atomvåben.
* Med aftalen går Iran med til at begrænse antallet af centrifuger, der bruges til berigelse af uran.
* Med aftalen reduceres Irans lager af uran med 98 procent til kun 300 kilo i 15 år.
* Med aftalen forpligter Iran sig til ekstraordinært grundig overvågning, verifikation og inspektion fra Det Internationale Atomenergiagentur.
* Til gengæld for at skrue ned for blusset på landets atomanlæg ophæver Vesten sanktioner mod landet.
Kilder: Reuters, BBC og Det Hvide Hus.
/ritzau/

Hvis han trækker støtten, betyder det ikke automatisk, at aftalen droppes, men Kongressen får 60 dage til at beslutte, om man vil genindføre sanktionerne og dermed lade aftalen falde.

Men hvorfor hader Trump aftalen? Her er nogle af de vigtigste elementer, som han ikke kan lide i atomaftalen:

Iran fik penge ud af aftalen

Trump er utilfreds med, at Iran fik udbetalt milliarder af dollar som følge af aftalen.

Pengene stammede primært fra oliesalg, der var blevet indefrosset i banker som en konsekvens af sanktionerne, man påførte Iran på grund af landets atomprogram. Ifølge amerikanske myndigheder fik Iran udbetalt omkring halvdelen af de 100 milliarder dollar, der blev givet fri som følge af aftalen.

Aftalen forhindrer ikke missiltests

I september affyrede Iran et nyt missil. Selvom atomaftalen ikke forbyder Iran at teste missiler, kædede Trump de to ting sammen på Twitter.

- Iran har lige testet et ballistisk missil, der er i stand til at ramme Israel. De (Iran, red.) arbejder også sammen med Nordkorea. Det er ikke en god aftale, vi har, skrev Donald Trump på Twitter.

Inspektører har begrænset magt

Trump har beklaget sig over, at det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) ikke har tilstrækkelig adgang til Irans militæranlæg. IAEA er ansvarlig for at inspicere Irans atomanlæg for at sikre sig, at Iran overholder sin del af aftalen.

Trump og andre frygter, at Iran laver skjult arbejde på atomprogrammet på militære anlæg. Ifølge aftalen har IAEA adgang til anlæggene, hvis man kan begrunde sin bekymring. Iranske embedsmænd fastholder dog samtidig, at militære anlæg er lukket land.

Dele af aftalen udløber automatisk

Trump er heller ikke tilfreds med, at dele af aftalen er tidsbegrænset.

Det vil for eksempel sige, at efter 2025 forsvinder de restriktioner, som Iran er pålagt i forhold til centrifuger, der kan berige uran. Det vil sige, at de kan udvikle mere avancerede centrifuger herefter.

Lever ikke op til ånden i aftalen

Sidst men ikke mindst anklagede Trump i sidste uge Iran for ikke at leve op til ånden i aftalen.

Han mener, at Irans deltagelse i Syriens borgerkrig, træning af militser i andre lande og affyring af ballistiske missiler går imod aftalens formuleringer om at arbejde for regional stabilitet.