Derfor hjælper nordmændene ikke kæmpe-stenskred på vej med dynamit

Selvom sprængstof uden tvivl kunne sætte gang i det forventede stenskred i fjeldet 'Mannen' i det nordvestlige Norge, så er det ikke den sikreste fremgangsmåde, vurderer eksperter.

Det norske fjeld 'Mannen' har de sidste dage bevæget sig op mod ti centimeter, og der er stor sandsynlighed for, at store dele af fjeldet styrter mod jorden senere tirsdag.Flere brugere har på de større norske mediers hjemmesider spurgt, hvorfor man ikke bruger sprængstof til at sætte en kontrolleret proces i gang på fjeldet i stedet for at vente på, at de op mod 120.000 kubikmeter sten brager mod jorden.

Svært at kontrollereMen selvom en sprængning er en mulighed, er det dog ikke nødvendigvis den sikreste fremgangsmåde, siger den norske chefgeolog Lars Harald Blikra til nrk.no- Vi skal være helt sikre på, hvilken effekt sprængninger vil have på fjeldet, før vi kan vurdere det.Morten Lauge Pedersen, lektor i naturgeografi ved Aalborg Universitet, er ligesom nordmændene skeptisk over for at sprænge fjeldet.- Man kan ikke lave en kontrolleret sprængning. Ingen med respekt for sig selv tør at gøre det. Du kan godt sprænge det i luften, men når man ikke ved mere om sprækkerne (i fjeldet, red.), så kan det ende hvor som helst.Forventer skred i aftenDet norske fjeld 'Mannen' har bevæget sig syv til otte centimeter det sidste døgn. Hvis det fortsætter, vil stenskredet højst sandsynligt ske tirsdag aften.

Det fortalte Lars Harald Blikra under et pressemøde tirsdag formiddag.- Det mest sandsynlige er, at det sker i løbet af aftenen, men det er naturen, vi taler om, så vi skal være ydmyge over for, at der kan ske ændringer, siger han til det norske medie VG.Fjeldet, der ligger i det nordvestlige Norge, har været under opsyn siden 2009 grundet fare for stenskred. Natten til mandag opdagede geologerne, at fjeldet havde flyttet sig flere centimeter på grund af store mængder regn. Med udsigt til 90 mm regn over 'Mannen' i dag, tirsdag, peger alt på, et skred kan ske når som helst.Kæmpe mængder stenIfølge norske prognoser er det altså helt op mod 120.000 kubikmeter sten, der risikerer at skride fra det over 1200 meter høje fjeld. Flere steder kan sten falde i frit fald fra 400 meters højde. 120.000 kubikmeter svarer i store træk til 12.000 lastbiler fyldt med sten.Som en konsekvens af de seneste dages udvikling har man fra norsk side valgt at hæve beredskabet til det øverste niveau for at være forberedte på det værste. Derudover vil politiet spærre en nærliggende vej, når skredet sker.Følg med direkte fra stenskredet i det norske fjeld 'Mannen' ved at trykke på linket herunder.

Facebook
Twitter