#DeSaster: Ron DeSantis' kiksede kampagnelancering bliver latterliggjort af rivalerne

DeSantis vil være Republikanernes præsidentkandidat, selvom han halter bagud i målingerne.

Ron DeSantis Twitter-livestream mod Twitter-ejeren Elon Musk gik grueligt galt. (Foto: © ANGELA WEISS, Ritzau Scanpix)

Ron DeSantis kampagne-kickoff gik ikke helt som ventet i nat.

DeSantis skulle meddele sit længe ventede kandidatur til at blive Republikanernes bud på en kommende præsidentkandidat i en livestream på Twitter sammen med Twitters ejer, mangemilliardæren Elon Musk.

Men de første mange minutter af samtalen var præget af tekniske nedbrud, hvisken, pausemusik og rundhyl i mikrofonerne.

- Det må I undskylde. Vi er så mange mennesker, at jeg tror, at serverne er smeltet sammen, lød det på streamen.

- Det bliver ved med at bryde sammen, hva'?

Efter mere end 20 minutter kunne Elon Musk og hans team langt om længe byde velkommen til præsidentkandidaten.

- Er du der guvernør DeSantis? Kan du høre os? Tillykke med, at du ødelagde internettet.

'Tillykke' er næppe det rette ord at bruge om DeSantis' debut som præsidentkandidat, for det tekniske nedbrud blev hurtigt gjort grin med under hashtagget #DeSaster - og så af hans politiske modstandere.

Tidligere præsident Donald Trump, der er DeSantis' primære rival i kampen om at blive Republikanernes kandidat frem mod præsidentvalget i 2024, kalder videoen en "katastrofe":

- Jeg kender Ron. Han håndterede det på samme måde, som han vil håndtere landet, skrev Trump på sit sociale medie Truth Social.

Trump delte også en video, der sammenligner DeSantis' lancering med en SpaceX-raket, der bryder i brand. En anden video, som Trump har delt på sine sociale medier, forestiller en parodi på en Twitter Space-samtale mellem DeSantis, Elon Musk, FBI, rigmanden George Soros samt Djævelen og Hitler.

"Wow! DeSanctus Twitter-lancering er en katastrofe! Hele hans kampagne vil være en katastrofe. Hold øje, skriver Trump på sit sociale medie "Truth Social". (Foto: © Truth Social)

Hvis det lykkes DeSantis at vinde over Trump i primærvalgene, kan han meget vel skulle op mod den siddende præsident Joe Biden, der genopstiller for Demokraterne ved præsidentvalget i 2024.

Derfor brugte Biden lejligheden til både at gøre grin med DeSantis og samle ind til sin præsidentkampagne.

På Twitter delte Biden et link til en side, hvor man kan donere penge med teksten "Dette link virker" og derefter en video med uddrag fra DeSantis uheldige livestream og teksten: "Uanset hvad der sker, kan du høre Ron DeSantis' dagsorden højt og tydeligt".

DeSantis kampagnelancering kommer efter en længere periode med faldende opbakning i meningsmålingerne.

I et gennemsnit af en række meningsmålinger, der tager temperaturen på, hvem de republikanske vælgere foretrækker som deres kandidat ved præsidentvalget i november 2024, ligger Donald Trump på 54,9 procent, mens Ron DeSantis halter efter på blot 20,9.

Tidligere vicepræsident Mike Pence, der endnu ikke har meldt sit kandidatur, ligger på 5,0 procent, mens den tidligere FN-ambassadør Nikki Haley er på 4,5 procent.

Der er dog stadig lang tid til, at Republikanerne skal vælge deres foretrukne præsidentkandidat, og Birgitte Borup, der er udlandsredaktør på Berlingske, vurderer, at Ron DeSantis stadig har en chance for at slå Trump i primærvalgene.

- Man skal bestemt ikke afskrive DeSantis, der efter min mening er den største trussel, som Donald Trump har stået over for, siden Trump vandt præsidentvalget i 2016. DeSantis har mange af de kvaliteter, som store dele af højrefløjen efterspørger.

Som guvernør i Florida har DeSantis blandt andet strammet statens abort-lovgivning, lempet våbenregler og forbudt skolelærere at omtale LGBT-emner i Floridas folkeskoler. Dertil vil DeSantis gøre mere for at sikre grænserne og slå ned på kriminaliteten i byerne, lover han i en valgvideo.

Birgitte Borup påpeger, at Barack Obama vandt over Hillary Clinton ved Demokraternes primærvalg i 2008, selvom hun lå forrest i meningsmålingerne. Det samme var tilfældet med den republikanske kandidat, John McCain, der samme år slog Rudy Giuliani, selvom McCain var bagud i målingerne.

- Det nye i forhold til de tidligere valg er Donald Trump, der sidder ekstremt solidt på en stor del af det republikanske parti, der føler stor loyalitet over for ham. Og så er Trump langt mere ondskabsfuld i sine angreb, og Ron DeSantis kommer til at blive udsat for en byge af chikaner i den kommende tid, og spørgsmålet er, hvordan han håndterer det, siger Birgitte Borup.

I sit første interview på Fox News efter Twitter-livestreamen, forklarede DeSantis, at han ikke har noget i mod at blive kaldt "navne":

- Du kan kalde mig, hvad du vil, så længe du kalder mig "vinder", for det er det, vi har gjort i Florida, og det vil vi også gøre på nationalt plan. Jeg er en stor dreng. Jeg kan tage det, sagde DeSantis.