Desperate læger og lig på gangene: Forbudte videoer viser coronaudbruddet i Kina

I Kina har man taget drastiske metoder i brug for at inddæmme virusset.

Folk, der slæbes væk af myndighederne. Panikslagne kinesere, som står som sild i en tønde på overfyldte hospitalsgange. Sundhedspersonale på randen af sammenbrud.

Videoer fra blandt andre to kinesiske borgerjournalister viser flere eksempler på kinesernes hårdhændede håndtering af udbruddet af coronavirus i ugerne efter udbruddet.

Dengang havde Kina lukket hele Hubei-regionen og sat 57 millioner i karantæne, og hver dag var der over 3.000 nye smittede i Kina. Siden er tallet faldet drastisk, fordi metoderne med inddæmning har virket. I søndags var der kun 49 nye smittede, ifølge WHO.

Borgerjournalister lækker video

Det er forretningsmanden Fang Bin, der har dokumenteret virus-udbruddet med sin mobiltelefon inde fra det lukkede Wuhan. Det samme har advokaten Chen Qiushi. Mod styrets vilje har de blandt andet filmet hospitaler, der er overvældede af smittede patienter, og delt dem på sociale medier.

Videoer fra rundt omkring i Kina viser samtidig myndighederne, der tager drastiske midler i brug i kampen for at inddæmme virus-udbruddet. Flere steder i Kina optager beboere videoer, som – siger de – viser offentligt ansatte svejse opgangsdøre fast, så beboerne ikke kan komme ud.

Andre videoer viser borgere blive slæbt ind i ventende køretøjer - tilsynladende - mod deres vilje af personer i beskyttelsesdragter.

Ikke plads til kritik

Efter flere uger med en voksende viruskrise er det lykkes de kinesiske myndigheder at bremse coronaudbruddet i landet. Ifølge WHO har ”Kinas dristige tilgang for at inddæmme den hurtige spredning” knækket kurven.

Men de kinesiske myndigheder har ikke kun skruet bissen på i forhold til virusset. Også borgere, der stiller spørgsmålstegn ved regeringens håndtering af krisen, er kommet under pres.

Både Chen Qiushi og Fang Bin forsvandt begge i starten af februar. De kinesiske myndigheder har efterfølgende bekræftet, at Fang Bin er i deres varetægt. Chen Qiushis skæbne er i skrivende stund stadig uvis.

I videoen foroven kan du få et indblik i nogle af de dramatiske scener fra blandt andet det lukkede Wuhan. Du kan også få den store historie om coronaudbruddet og de to forsvundne borgerjournalister i ugens Horisont, som kan ses på DRTV.