Det britiske parlament afviser fire brexit-forslag

Samtlige fire brexit-forslag blev i aftes stemt ned i endnu en kaotisk forestilling i det britiske Underhus.

Det britiske underhus har nedstemt fire forslag, der skulle finde alternative løsninger på briternes udtræden af EU. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Det britiske parlament skulle i aftes tage stilling til fire retningsgivende alternativer til premierminister Theresa Mays skilsmisseaftale med EU. Alle fire forslag blev nedstemt.

Forslagene handlede om en permanent toldunion, en brexitaftale formet efter norsk model, en folkeafstemning, der skulle bekræfte brexit inden en udtræden af EU, samt en forlængelse af forhandlingsperioden i henhold til artikel 50.

Forslaget om toldunionen tabte med snævert flertal. 273 stemte for, og 276 stemte imod.

Planen efter den norske model, som også kaldes Fællesmarkedet 2.0, ville indebære, at briterne forlader EU, men bevarer den frie bevægelighed og bidrager til EU-budgettet.

Otte forslag stemt ned i forrige uge

Mandagens afstemninger er ikke bindende, kun vejledende. Det er samme metode, som blev anvendt i parlamentet i onsdags, hvor i alt otte forslag var til afstemning. De blev ligeledes stemt ned.

Tirsdag vil den britiske regering holde to kabinetsmøder. Møderne om brexitkrisen vil vare i alt fem timer, siger en regeringskilde.

De særlige møder efterfølges af et traditionelt møde med premierminister Theresa May og hendes nøgleministre.

Andre mulige forslag, som kan komme til afstemning, er ifølge mediet Politico:

Frist til 12.april

En ny formulering af den såkaldte bagstopper vedrørende den irske grænse, at forlade EU den 19. maj med en ny aftale, at forlade EU den 12. april uden en aftale og at søge optagelse i frihandelsorganisationen EFTA og forblive en del af Det Europæiske Økonomiske Samarbejde (EØS).

Oprindeligt skulle Storbritannien være trådt ud af EU den 29. marts, men briterne har fået udskudt exitdatoen til den 12. april.

/ritzau/Reuters