'Det endelige slag' om Donbass er i gang - men det bliver ingen let omgang for Rusland

Ukraine har haft mange år til at forberede sig på et muligt slag om Donbass, fortæller DR's forsvarsanalytiker.

Ukrainske soldater bemander en skyttegrav i en zone mellem Luhansk og Donetsk den 18. april. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)

Det afgørende slag om Donbass-regionen i det østlige Ukraine er skudt i gang.

Sådan lød det mandag aften fra Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj.

- Vi kan nu sige, at russiske styrker har indledt slaget om Donbass, som de længe har forberedt sig på. En stor del af den russiske hær er blevet dedikeret til denne offensiv, lød det blandt andet fra præsidenten i en videotale.

Tirsdag eftermiddag kom stort set samme melding fra Rusland. Her fortalte den russiske udenrigsminister, at "operationen", som Rusland kalder krigen, træder ind i en ny fase, hvor han specifikt nævnte det østlige Ukraine.

- En ny fase af operationen er begyndt, og jeg er sikker på, at den bliver meget vigtig for hele den specielle militære operation, lød det ifølge CNN fra Sergej Lavrov under et interview med India Today.

Men hvad er situationen i Donbass-regionen, og hvor langt er Rusland fra at indtage det omstridte områdte? Det forsøger vi at give et overblik over her.

Hvad sker der i Donbass?

Allerede i slutningen af marts lød meldingen fra Rusland, at man nu ville fokusere krigsindsatsen på "befrielsen" af Ukraines Donbass-region.

Efterfølgende trak de russiske styrker sig væk fra blandt andet hovedstaden Kyiv, formentlig som forberedelse på at samle sine styrker i den østlige del af Ukraine, lød det fra det amerikanske forsvarsministerium den 6. april.

I løbet af de seneste dage har Ruslands militær så øget antallet af bataljoner i det sydøstlige Ukraine med 11 taktiske bataljonsgrupper, også kaldet BTG, hvilket bringer det samlede antal op på 76 bataljoner. Det vurderer det amerikanske forsvarsministerium mandag aften.

En BTG er en enhed, der blandt andet består af kampvogne og mekaniseret infanteri, der er forstærket med ekstra ressourcer som luftforsvar, artilleri og panserforsvar, og som anslås at have omkring 600-800 mand.

Ifølge USA's forsvarsministerium kan endnu flere bataljoner ventes at slutte sig til, hvis det lykkedes de russiske styrker at vinde den fulde kontrol med byen Mariupol.

Årelang ukrainsk forberedelse

Den russiske offensiv mod det østlige Ukraine er dog ikke noget nyt og har været i gang siden starten af krigen.

I slutningen af marts lød meldingen fra Rusland, at man havde taget kontrollen med 54 procent af Luhansk og 93 procent af Donetsk.

Men trods den russiske oprustning bliver det ikke nogen let opgave at vinde kontrollen med hele Donbass. Det vurderer DR's forsvarsanalytiker, Mads Korsager Nielsen:

- Rusland har opstillet massive styrker, men på den anden side har Ukraine haft lang tid til at forberede sig på det her. Man taler om, at de formentlig har haft en anelse om, at der skulle stå et afgørende slag har i årevis. Det vil altså sige, at de har haft årevis til at forberede det slag, der nu skal stå, siger han og fortsætter:

- Ukraine er forskanset i nogle ret omfattende, dybe og massive forsvarssystemer, så set med militære briller er det på ingen måde en let kamp, som Rusland står overfor.

Det er formentlig også derfor, at Rusland - trods udmeldingen om, at man nu har fokus på Donbass - i de seneste dage har foretaget flere angreb rundt omkring i Ukraine, blandt andet vestpå i byen Lviv.

- Rusland har nok ikke lyst til at angribe lige der, hvor alle Ukraines bedste styrker står samlet, så man prøver at sprede Ukraines forsvar ud, formentlig ved at prøve at prikke ind i forsvarslinjerne hist og her og forsøge at sprede dem ud over forsvarslinjen, siger Mads Korsager Nielsen.

Ukrainsk udmelding kan lægge pres på vestlige lande

Selvom Ukraines præsident, Zelenskyj, i flere dage har talt om, at krigen var på vej ind i en ny fase, så er det først i dag, mandag, at den russiske regering er kommet med samme melding. At ukrainerne var hurtigere med at konkludere, kan der være én særlig grund til, vurderer Mads Korsager Nielsen.

- Der er nok også et lille element af propagandakrig i det her, at når Zelenskyj melder ud, at nu er offensiven i gang, så er der nok også nogle ledere i de vestlige lande, der tænker: "Hov, nu må vi hellere se at komme i gang med den militære hjælp".

Lokale myndigheder i Donetsk og Luhansk har opfordret indbyggerne til at lade sig evakuere forud for det russiske fremstød. Senest er byen Kreminna faldet på russiske hænder, lød meldingen mandag aften fra den regionale guvernør.