'Det er helt grotesk': EU skruer bissen på over for Rusland og Hvideruslands præsident

'Lukasjenko hører ikke til i et præsidentpalads, men på en sanktionsliste', mener den danske udenrigsminister.

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj var tæt på at miste livet, da han i august blev udsat for et giftangreb. Nu vil EU-landene straffe de russere, der stod bag det. (Foto: Shamil Zhumatov © Scanpix)

EU-landenes udenrigsministre er i dag blevet enige om at indføre sanktioner mod en række personer og institutioner i Rusland, der var ansvarlige for giftangrebet på den prominente russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj.

Derudover har ministrene aftalt at tilføje Hvideruslands omstridte præsident, Aleksandr Lukasjenko, til sanktionslisten over hviderussere, der blandt andet menes at stå bag den seneste tids voldelige angreb på de regeringskritiske demonstranter i landet.

Begge dele glæder den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), som var med til at godkende dem på mødet i Luxembourg.

- Det er helt grotesk at se en russisk oppositionspolitiker forsøgt myrdet med kemiske våben, uden at det får konsekvenser. Det vil vi ikke finde os i, siger udenrigsministeren om Aleksej Navalnyj, der i august blev forgiftet med nervegiften Novitjok, som var tæt på at koste ham livet.

Den russiske politiker kom sig med nød og næppe, efter at han var blevet fløjet til behandling i Tyskland, og han anklagede efterfølgende den russiske præsident, Vladimir Putin, for at have stået bag attentatforsøget.

Den russiske regering har dog blankt afvist enhver indblanding i sagen, og den nægter derudover at efterforske forgiftningen. Men det går ikke, mener Jeppe Kofod.

- Derfor er det rigtig vigtigt, at EU nu siger til Rusland, at det her er fuldstændigt uacceptabelt. Vi sanktionerer, og de skal samarbejde, så vi kan få opklaret, hvordan sådan noget her kan foregå, siger han.

I sidste uge mødtes udenrigsminister Jeppe Kofod (S) med sin russiske kollega, udenrigsminister Sergei Lavrov. Nu mener han, det er stærkt problematisk, at russerne ikke vil efterforske sagen. (Foto: RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY © Scanpix)

Han hører ikke til i et præsidentpalads

Sanktionerne er ikke blevet formelt vedtaget endnu, men det sker snart, fortæller ministeren. Det samme er tilfældet for den hviderussiske præsident, som har været under hård kritik efter det omstridte præsidentvalg i landet i august.

Ifølge den officielle optælling vandt Aleksandr Lukasjenko valget med 80 procent. Men resultatet blev efterfølgende skarpt kritiseret både internt i Hviderusland, som ofte bliver kaldt ’Europas sidste diktatur’, og fra udlandet – herunder EU, som nægter at anerkende det.

Hundredtusindvis af demonstranter er siden da gået på gaden for at vise deres utilfredshed med styret og den formodede valgsvindel, og dem skal EU-landene bakke fuldt og helt op om, understreger udenrigsministeren.

- De beder om et frit og fair valg. Det, de får i hovedet, er politivold og overgreb, fængslinger og tortur samt knægtelser af deres ytrings- og forsamlingsfrihed. Lukasjenko ønsker ikke dialog med sin befolkning, og det er fuldstændigt grotesk, siger Jeppe Kofod og tilføjer:

- Derfor er jeg rigtig glad for, at vi i dag er enige om at putte Lukasjenko på sanktionslisten. Han hører ikke til i et præsidentpalads, men på en sanktionsliste.

Listen, der blev vedtaget på EU-topmødet tidligere på måneden, tæller allerede 44 hviderussiske toppolitikere, og de har nu fået fastfrosset deres værdier i Europa samt indrejseforbud til EU.

Aleksandr Lukasjenko har tidligere været omfattet af EU-sanktioner.

Her kan du se, hvorfor præsidentvalget i Hviderusland har skabt så meget debat:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk