'Det her er skørt. Ved I hvorfor? For folket ved godt, at der kommer et valg lige om lidt'

Mens Donald Trump blev stillet for en rigsret, var han til vælgermøde i Michigan.

Repræsentanternes Hus har i nat dansk tid stillet præsident Donald Trump for en rigsret efter en afstemning, hvor de fleste medlemmer af huset stemte nogenlunde efter partilinjerne.

Udfaldet af afstemningen var ventet, idet Demokraterne har et flertal på 233 mod Republikanernes 197 medlemmer af Repræsentanternes Hus.

Umiddelbart efter afstemningen udsendte Det Hvide Hus en erklæring, hvor der står, at man er sikker på, at præsidenten vil blive helt og aldeles frifundet.

- I dag markerer kulminationen på en af de mest skammelige politiske episoder i vores lands historie. Uden at have modtaget en eneste republikansk stemme og uden at fremlægge noget bevis, skubbede Demokraterne ulovlige anklager mod præsidenten gennem Repræsentanternes Hus til trods for, at præsidenten absolut ikke gjorde noget galt, lyder det videre.

Demokraterne svarer igen

Kernen i rigsretssagen har handlet om, hvorvidt præsidenten har forsøgt at presse den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i et forsøg på at skaffe belastende oplysninger om en mulig politisk rival, demokraten Joe Biden.

- Præsident Trump misbrugte sin magt, krænkede sit embede og forrådte vores nation. Dette er et alvorligt øjeblik for vores land. Men i USA er ingen over loven - ikke engang præsidenten, skriver Joe Biden på Twitter efter afstemningen i Repræsentanternes Hus.

Joe Biden er blandt favoritterne til at blive valgt til Demokraternes præsidentkandidat. Overfor ham står blandt andre Bernie Sanders, der ligeledes glæder sig over udfaldet af afstemningen.

- Det er det rigtige at gøre, siger Bernie Sanders blandt andet.

'En politisk selvmordsgang'

Aftenens debat blev præget af store, politiske uenigheder mellem de to partier. Blant andet sagde det republikanske medlem af Huset Barry Loudermilk fra Georgia, at "Jesus blev tilkendt flere rettigheder af Pontius Pilatus end Trump blev af demokraterne"

Og mens såvel Demokraterne som Republikanerne koncentrerede sig om afstemningerne i huset, var præsidenten til vælgermøde i delstaten Michigan. Her sagde Donald Trump blandt andet, at Demokraternes ønske om at stille ham for en rigsret beror på et had for de vælgere, der har stemt på ham:

- Med dagens ulovlige, forfatningsstridige og partiske rigsret vil demokraterne bare sætte sig i fokus. Det er det eneste, de vil. Hvad de kunne have gjort var at erklære deres dybe had og foragt for den amerikanske vælger, siger Donald Trump.

- Denne lovløse, partiske rigsret er en politisk selvmordsgang for det Demokratiske Parti, fortsætter han.

Efter det stod klart, at Repræsentanternes Hus besluttede sig for at stille præsidenten for en rigsret, var han også klar med en kommentar på Twitter:

- I virkeligheden er de ikke efter mig, de er efter jer. Jeg står bare i vejen, skriver Donald Trump.

Før dette havde han udsendt en række tweets, hvori han fastholdt, at han ingenting har gjort forkert.

- Er det til at tro, at de radikale venstreorienterede, demokrater der ingenting udretter, i dag beslutter, at jeg skal stilles for en rigsret. Og jeg har intet gjort galt, skriver præsidenten blandt andet. Bed en bøn!

Har I set mine meningsmålinger?

Det er usikkert, hvornår sagen går videre til Senatet, hvor den skal afgøres. Formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, siger, at man giver sagen videre, når man er sikker på, at den bliver ført på et retfærdigt grundlag i Senatet.

Formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, talte umiddelbart efter afstemningen var overstået:

Donald Trump håber, at sagen mod ham kan være med til at skabe en folkelig opbakning.

- Har I set mine meningsmålinger i de sidste fire uger? Det er vanvittigt. Ved I hvorfor? Fordi I ved, at der kommer et valg lige om lidt. Jeg annoncerede for tre måneder siden, at jeg genopstiller, sagde præsidenten og tilføjede:

- Jeg skal give dig et lille hint. Jeg annoncerede dette, fordi jeg regnede med, at ingen ville være så dumme at forsøge at stille mig for en rigsret. Men de har prøvet at anklage mig fra dag et.

Der skal være præsidentvalg i USA i november 2020.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk