Det Hvide Hus erkender: Trump gav sit besyv med ved omdiskuteret russer-erklæring

Erklæring om et møde mellem Trump Jr. og en russisk advokat er blevet et centralt element i lurende skandalesag for den amerikanske præsident.

Junior og senior. Præsident Trump og hans ældste søn mistænkes for at vildlede om møde med russisk forbindels under valgkampen sidste år. (Foto: © Jewel SAMAD, Scanpix)

Det er sandt, at USA's præsident Trump var involveret i at udforme indholdet af den erklæring, som hans ældste søn, Donald Trump Jr., i juli sendte til avisen The New York Times for at forklare et omdiskuteret møde med en russisk advokat.

Det har talsmand for Det Hvide Hus Sarah Huckabee Sanders netop bekræftet på et pressemøde.

- Præsidenten gav sit besyv med, ligesom enhver far ville gøre det - baseret på de begrænsede informationer, han havde, lyder det fra Sarah Huckabee Sanders.

Dermed bekræfter hun delvist den historie, som avisen The Washington Post bragte mandag, hvor anonyme kilder i Det Hvide Hus citeres for at sige, at præsident Trump personligt dikterede en erklæring, der senere viste sig at være vildledende.

Talsmanden nægter dog, at Trump skulle have dikteret indholdet - han "gav sit besyv med", som hun formulerede det.

Blev lovet smuds på Hillary

Erklæringen er blevet et centralt element i en lurende skandalesag, der handler om præsident Trumps viden og potentielle indblanden i sin ældste søns møde med en højtstående russisk advokat i juni 2016, mens han var kandidat til præsidentposten.

Donald Trump Jr. har efter pres fra medier og politikere fremlagt e-mails, hvor fremgår, at han inden mødet blev lovet belastende oplysninger om demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, af den russiske advokat Natalja Veselnitskaja.

Amerikanske efterretningstjenester har også konkluderet, at den russiske regering forsøgte at blande sig i valgkampen til fordel for Donald Trump.

Af erklæringen, der blev sendt til The New York Times i juli, fremgik det dog, at mødet mellem Donald Trump Jr. og den russiske advokat ikke drejede sig om farens valgkamp, men hovedsageligt om et program om adoption af russiske børn.

Trump gik imod sine rådgivere

Ifølge The Washington Post skulle den forklaring være præsident Trumps påfund.

Avisens kilder beskriver, hvordan Trump på vej hjem fra G20-topmødet 8. juli i Hamburg gik stik imod anbefalingerne fra sine rådgivere og bestemte, at sønnen i sin erklæring til The New York Times skulle holde sig til forklaringen om, at han først og fremmest havde drøftet et adoptionsprogram med den russiske forbindelse.

Trump Jr. holder fast i, at selve mødet med den russiske advokat ikke handlede om smuds på Hillary.

Det bakkede pressetalsmand Sarah Huckabee Sanders op om tirsdag aften:

- Den erklæring, Don Jr. (Trumps søn, red.) udsendte, er sand. Der er ingen unøjagtigheder i den, sagde hun.

Tirsdag aften dansk tid bekræfter Det Hvide Hus altså, at Trump var involveret i at formulere erklæringen, men holder samtidig fast i, at indholdet af erklæringen er sandt.

- Det er et PR-stunt fra demokraterne, sagde Trumps talskvinde Sarah Huckabee Sanders og understregede, at Det Hvide Hus ikke har forsøgt at skjule præsidentenes involvering.