Det kan der ske for Rousseff nu

Efter nederlag i underhuset er det nu op til senatet at afgøre den brasilianske præsidents politiske skæbne.

Påbegyndes der en sag, vil Rousseff træde midlertidig tilbage som præsident i 180 dage, mens sagen kører. (Foto: © Ueslei Marcelino, Scanpix)

Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, er søndag kommet et skridt nærmere en rigsretssag, efter at et kvalificeret flertal i Underhuset har stemt for at sende sagen videre.

Her er et overblik over det mulige videre forløb i sagen:

  • Efter afstemningen i Underhuset skal Senatet, der er Overhuset i den brasilianske kongres, nu afgøre, om rigsretten skal indlede en sag mod Rousseff.

  • Der er 81 medlemmer i senatet, og det vil blot kræve et simpelt flertal at sende hende for rigsretten. Senatet ventes at samles engang i maj for at stemme om sagen.

  • Påbegyndes der en sag, vil Rousseff træde midlertidig tilbage som præsident i 180 dage, mens sagen kører, og vicepræsident Michel Temer vil overtage præsidentposten i perioden.

  • Hvis Rousseff kendes skyldig ved rigsretssagen er det igen op til Senatet at afgøre, om hun endegyldigt skal afsættes. Denne gang skal to tredjedele af de 81 medlemmer stemme for. Hvis ikke det sker, kan hun vende retur til præsidentkontoret.

  • Bliver hun afsat, vil vicepræsident Temer fortsætte på posten indtil næste valg, der skal holdes senest i 2018.

Kilde: AFP

/ritzau/