Det norske Storting skal stemme om terapi, der 'kurerer' homoseksualitet

Omdannelsesterapi er forbudt i flere lande. Herhjemme ønsker LGBT+ Foreningen også et forbud.

(Arkivfoto) Den såkaldte omdannelses- eller konverteringterapi, der skal 'kurere' homoseksualitet er omstridt. Her er et foto fra Copenhagen Pride Parade i København. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Storbritannien har forbudt det, Tyskland vil forbyde det, og nu skal det norske Storting også tage stilling til det.

'Homoterapi' eller omdannelsesterapi på dansk.

Begrebet dækker over samtaler med en terapeut med det formål at få unge homoseksuelle for at reorientere deres seksualitet, altså at gøre dem heteroseksuelle eller 'normale' igen. Det er humlen i omdannelsesterapi.

Stortinget i Norge stemmer i dag om et forbud mod terapiformen, der er omstridt, blandt andet fordi der ikke er videnskabelig evidens, for at den virker.

Trods de manglende beviser på, at homoseksualitet skulle være en sygdom, var det først i 1981, at homoseksualitet officielt blev fjernet fra Sundhedsstyrelsens liste over psykiske sygdomme i Danmark.

LGBT Danmark: 'Vi støtter et forbud, men'

I forbindelse med afstemningen i Stortinget i Norge har DR Nyheder forsøgt at finde nogle, der vil udtale sig for og imod omdannelsesterapi i Danmark. Det var let nok at finde kritikere:

- Man giver folk fornemmelse af, at det at være homoseksuel eller biseksuel er forkert, noget man skal skamme sig over, siger Susanne Branner Jespersen, forperson, LGBT+ Foreningen.

Problemet er ifølge forpersonen, at man skammer folk ud for at være noget, de ikke selv kan gøre for, at de er.

I Danmark er der så vidt vides ikke nogen terapeuter eller organisationer, der skilter med, at de tilbyder omdannelsesterapi. LGBT-forpersonen peger selv på foreningen Agape, som et sted, hvor man tidligere har kunnet modtage omdannelsesterapi.

Foreningen er tidligere blevet kritiseret, fordi en del af den statslige støtte i form af de såkaldte tips- og lottomidler (ULFRI, red.), som Agape modtager, blev brugt på organisationens terapitilbud blandt andet på de såkaldte basis-weekender. Det er workshop, hvor man diskuterer ”problemfyldt seksualitet”.

Dette tilbud er nu lukket, og foreningen er ikke vendt tilbage på DR Nyheders henvendelser.

I hvert fald mener LGBT+ Foreningen, at muligheden for den slags terapi slet ikke burde eksistere.

- Vi støtter om et forbud i Danmark, siger Susanne Branner Jespersen og fortsætter:

- Jeg kunne godt være interesseret i at finde ud af, hvor stort et problem, det er herhjemme. Hvis det sker i Norge og Tyskland sker det nok også i Danmark.

Umiddelbart flertal imod

I Norge tegner sig et flertal for et forbud mod homoterapi. Således raporterer det norske nyhedsbuerau NTB, at regeringspartierne Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre vil stemme for et forbud mod terapien. De får støtte af det meste af oppositionen.

- Der vil være flertal for et forbud mod konverteringsterapi. Kristelig Folkeparti står uden for aftalen efter at have tabt sagen i regeringen, siger Høyres Kristin Ørmen Johnsen til NTB. Hun er leder af Stortingets familieudvalg, hvor emnet i første instans er blevet rejst.

Det er således kun regeringspartiet Kristelig Folkeparti, der vil stemme imod et forbud. Partiet har tidligere markeret sig med mærkesager om blandt andet at forbyde abort.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter