Det sidste farvel: I dag begraves dronning Elizabeth

Efter statsbegravelsen i London bliver dronning Elizabeth mandag aften stedt til hvile ved en privat ceremoni ved Windsor-slottet.

Dagen byder i virkeligheden på to begravelser - en såkaldt statsbegravelse og en mere privat af slagsen med "kun" 800 inviterede. (Foto: AARON CHOWN © Ritzau Scanpix)

Selvom tusindvis af mennesker i sidste uge tog afsked med dronning Elizabeth i London, så er det først i dag, at det sidste punktum i hendes 96 år lange liv sætttes, når dronningen begraves ved en såkaldt statsbegravelse.

Dronningen gik bort den 8. september efter 70 år på tronen og er den længstlevende og længst siddende britiske monark.

Og ifølge DR's korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen, vil dronning Elizabeths begravelse blive omgærdet af al den pomp and circumstance, som det britiske monarki kan byde på.

- Programmet ser pompøst ud. Det bliver de britiske traditioner, der folder sig ud, med al den kraft de rummer, siger hun.

Det bliver den første statsbegravelse siden Winston Churchills i 1965, og over 2.000 gæster forventes at deltage i begravelsen, der skal foregå i den historiske domkirke Westminister Abbey klokken 12 dansk tid.

- Der kommer til at være en gæsteliste, som man ikke har set mage til i årtier, med statsledere fra hele verden, siger DR's korrespondent.

Blandt de inviterede er USA's præsident, Joe Biden, og den franske præsident, Emmanuel Macron.

- Det danske kongehus deltager også med dronning Magrethe og kronprins Frederik deltager, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

Tusindvis af blomster er lagt ved Windsorslottet lidt uden for London i sidste uge. I midten ligger et flag med kong Charles. "Gud bevare kongen," står der. (Foto: TOLGA AKMEN © Ritzau Scanpix)

Ceremonien vil vare en time, og når mindehøjtideligheden i Westminister Abbey er slut, vil en hornblæser spille fanfaren "The Last Post", der efterfølges af to minutters stilhed i hele Storbritannien.

Derefter synges nationalsangen, og dronningens sækkepibeorkester spiller et sørgestykke.

Dronningens kiste vil derefter blive fragtet fra Westminister Abbey til Buckingham Palace i en procession.

Kisten vil blive fragtet på en særlig kistevogn, der første gang blev brugt ved dronning Victorias begravelse i 1901.

Vognen vil blive trukket af 98 sømænd fra flåden, mens 40 sømænd, der marcherer bag ved kisten, vil fungere som bremser.

Kong Charles og medlemmer af den kongelige familien vil følge dronningens kiste i processionen, oplyser hoffet.

Efter ankomst til Buckingham Palace vil kisten blive kørt med bil til Windsor-slottet, hvor dronning Elizabeth vil blive jordfæstet ved en mere privat ceremoni for familien.

Side om side

Dronningen vil blive stedt til hvile ved siden af sin mand, prins Phillip, der døde sidste år. Det oplyser Buckingham Palace.

Til den private gudstjeneste er i alt 800 særligt inviterede - blandt andet flere politikere og personer, som er eller har været i tjeneste hos dronningen.

Her er det Windsor-slottets præst, David Conner, der står for ceremonien.

Inden kisten nedsænkes i Den Royale Hvælving, fjernes dronningens krone, scepter og rigsæble.

Efter dronningens personlige ønske sluttes ceremonien af med et stykke spillet af "monarkens sækkepiber", og der vil derefter blive sunget "God Save the King".

Lange køer i London

Begravelsen er kulminationen på en periode præget af sorg for mange briter, fortæller DR's korrespondent i Storbritannien.

- Ligegyldigt hvor i kongeriget, fotografen og jeg er kommet over de seneste ti dage, så har vi mødt folk, der har været dybt berørte over dødsfaldet, og de har markeret det på mange forskellige måder, siger Tinne Hjersing Knudsen.

-Der her været plancher overalt fra metrostationer til supermarkeder. Alle steder, man kan forestille sig, har man markeret dronningens død, siger hun.

Hun fortæller, hvordan mange briter er begyndt at græde, når hun den seneste uge har spurgt dem, hvad dronning Elizabeth har betydet for dem, og hvor voldsomt det føles, at hun nu ikke skal være her længere.

I sidste uge fik offentligheden mulighed for at sige et sidste farvel til dronningen ved hendes kiste i Westminister Hall i det centrale London.

Kong Charles hilser på de fremmødte, der står i kø for at sige farvel til hans mor - den afdøde dronning Elizabeth. (Foto: AARON CHOWN © Ritzau Scanpix)

Det skabte køer så lange, at ventetiden lørdag formiddag var omkring 16 timer.

Flere af de tålmodige køgængere fik dog én på opleveren, da kong Charles og prins William uanmeldt dukkede op for at hilse på de ventende.

- Køen, der næsten er blevet verdenskendt, blev søndag aften lukket, fordi kun den sidste, der nåede at komme med i køen, kan gøre sig en forhåbning om at se kisten mandag morgen, fortæller DR's korrespondent i Storbritannien.

Dagens begivenhed kan følges fra klokken 9.00 på DR1 og DRTV, lige som du kan følge med i dr.dk’s liveblog.