Det svenske valg ligner pludselig en gyser

Det svenske valg på søndag står til at blive langt mere tæt end først antaget. Men det bliver først rigtigt spændende efter selve valget, siger politisk kommentator.

Den socialdemokratiske leder Stefan Löfven (tv.) giver hånden til Moderaternes leder og statsminister Fredrik Reinfeldt under en duel i valgkampen. (© Scanpix)

Når Sverige går til valg på søndag, kan det blive langt mere spændende end hidtil antaget.

Den rød-grønne opposition, der længe har fremstået som en næsten sikker vinder og i foråret stod til et forspring på mere end 12 procentpoint, mister opbakning i de seneste meningsmålinger.

Her fremgår det, at forspringet i forhold til de borgerlige partier kun er på mellem fire og fem procentpoint.

Årsagen, til at vælgerne er begyndt at sive lidt væk fra oppositionspartierne, er blandt andet, at de har svært ved at se, hvordan en ny regering skal se ud, lyder det fra politisk kommentator og lederskribent på Borås Tidning Miakel Hermansson.

- Socialdemokraterna er lykkedes med at udstille Fredrik Reinfeldt som en statsminister, der ikke har løst samfundets problemer, og partiet er hidtil ikke blevet afkrævet de store spørgsmål, om hvordan de selv vil regere Sverige, siger han til DR Nyheder.

Ikke vant til mindretalsregeringer

Mikael Hermansson mener dog fortsat, at det skal gå meget galt, hvis ikke den tidligere svejsearbejder og formand for Socialdemokraterna Stefan Löfven bliver Sveriges næste statsminister.

- Det er fortsat et pænt forspring, de har. Men ender Stefan Löfven som sejrherre på søndag, er det ikke sikkert, at svenskerne kommer til at vinde på det, siger den politiske kommentator.

Valgresultatet kan nemlig meget nemt ende med, at der for første gang i mange år skal dannes en mindretalsregering, som vi har i Danmark i øjeblikket.

- Det interessante er, at svenskerne ikke kender særlig godt til det. Så jeg vil sige, at det mest spændende kommer til at ske efter valget, hvor der skal dannes en regering, siger Mikael Hermansson.

Efterligner Johanne Schmidt-Nielsen

Han mener, at det mest sandsynlige scenarie er, at Socialdemokraterna og Miljöåpartiet danner regering med støtte fra Vänsterpartiet, der i flere målinger står til at få omkring syv procent af stemmerne. Politisk kan partiet sammenlignes med Enhedslisten.

- Det afgørende er, hvordan Stefan Löfven håndterer Vänsterpartiet, som jo er gamle kommunister. Jeg ved, at Vänsterpartiet har valgt en vej, som minder om Enhedslistens, og de har kigget meget på, hvordan Johanne Schmidt-Nielsen har ageret de seneste år, siger Mikael Hermansson.

De svenske socialdemokrater kæmper lige som de danske med det faktum, at de traditionelle arbejdervælgere i en vis udstrækning flygter til Sverigesdemokraterna.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter