Det taler vi ikke om: Stilhed fra verdens ledere efter fingeret mord

Efter den russiske journalist, Arkadij Babtjenkos, genopstandelse, er Rusland stort de eneste, som har reageret.

Blomster under en mindeplade for Babtjenko i Moskva i går. Mindepladen blev i hast pillet ned igen i går. (Foto: Vasily Maximov © Scanpix)

I dag har man skulle spejde langt for at finde en politisk kommentar til sagen om journalisten Arkadij Babtjenko, som blev løjet død af Ukraine - ifølge landets efterretningschef for at afsløre et russisk mordplot.

Det eneste land, som for alvor har meldt sig på banen, har været netop Rusland, som fortsætter linjen fra i går.

Her glædede landets udenrigsministerium sig over at journalisten er i live, men beskyldte Ukraine for antirussisk propaganda.

I dag lyder det fra den russiske præsident Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, at Rusland anser Ukraine for et farligt sted at arbejde for journalister.

Sagen er "mildest talt mystisk", lyder det fra Peskov, ifølge Reuters.

Tyskland: Sagen rejser mange spørgsmål

Imens Ukraine er fortsat med at forsvare mord-iscenesættelsen, har dets allierede ikke ligefrem hastet med støtte.

Den britiske udenrigsminister Boris Johnson, som i går nåede at tweete sin fordømmelse af "drabet" på den ukrainske journalist, har ikke skrevet et ord på sin Twitter-profil siden.

Den eneste internationale politiske kommentar, som er til at opspore, er fra den tyske udenrigsminister, som dog ikke har meget at sige endnu.

- Når det gælder Babtjenko, må vi for det første glæde os over, at han er i live, siger Heiko Maas.

- Det (sagen, red.) rejser mange spørgsmål. For at være ærlig, er informationen for ufuldstændig til, at jeg kan drage konklusioner. Når jeg er i Kijev i aftan, forventer jeg at få nok information til at danne mig en mening, siger han ifølge Reuters.

Fogh: Vi mangler viden

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, som via sit konsulentfirma er rådgiver for Ukraines præsident Petro Porosjenko, oplyser til DR Nyheder, at han ikke har tid til at deltage i et interview. Han fremsender dog en skriftlig kommentar:

- Jeg er naturligvis glad for, at hr. Babtjenko er i live og har det godt. Vi kan desværre ikke sige det samme om adskillige andre Ruslands-kritiske journalister, politikere og andre, som er blevet myrdet eller såret som del af Ruslands hybrid-krigsførsel på vesten, lyder det fra Anders Fogh Rasmussen.

- Jeg mener, vi har brug for flere detaljer om sikkerhedsoperationen, før vi kan vurdere langtidsfølgerne, skriver han.

Verdens ledere mangler information

Mikael Kristiansen, som i dag er lobbyist og privat kommunikationsrådgiver, var særlig rådgiver i fire år for netop Anders Fogh Rasmussen, da denne var statsminister.

Derfor har han også siddet med på højeste niveau, når den danske regering skulle beslutte en reaktion på en større international begivenhed.

- Problemet er i sin enkelthed, at det er fuldstændigt umuligt at finde ud af, hvad der er op og ned. Indtil man har klare efterretninger, er man nødt til at holde sig langt væk, siger Michael Kristiansen om den internationale tavshed.

Han er overbevist om at alverdens efterretningstjenester er i fuld gang med at skaffe svar, så verdens ledere kan reagere.

- Frygten for at melde noget ud skyldes jo blandt andet, at man er bange for, at der er et eller andet element af ukrainsk iscenesættelse. Er der det, og går man ud og kritiserer Rusland, kommer man til at ligne en idiot, siger Michael Kristiansen.

Babtjenko angriber moralens vogtere

Flere journalistorganisationer og højtprofilerede journalister verden over har siden i går kritiseret den ukrainske fremgangsmåde og Arkadij Babtjenkos medvirken.

Den undersøgende russiske journalist Andrej Soldatov, tidligere kollega til Babtjenko, skrev for eksempel på Twitter, at aktionen havde overskredet en vigtig grænse.

- Babtjenko er journalist, ikke politimand, for guds skyld, og en del af vores arbejde er tillid, uanset hvad Trump og Putin siger om fake news. Jeg er glad for, at han er i live, men han har yderligere undermineret journalister og mediers troværdighed, skrev Andrej Soldatov.

Men det er skudt helt ved siden af, slår Arkadij Babtjenko selv fast i flere vrede svar i dag.

- Jeg ville ønske, at alle disse moralens vogtere kunne opleve samme situation. Lad dem vise deres troskab over for deres høje morals principper og stolt dø, mens de med hævet hoved undlader at vildlede medierne, skriver han blandt andet på Facebook.

Facebook
Twitter