Det ved vi om nattens angreb i Syrien

Tre mål er ramt, og vidner har hørt eksplosioner omkring Damaskus.

Amerikanske, britiske og franske allierede har i nat angrebet forskellige steder i Syrien, som menes at være tilknyttet fremstillingen af kemiske våben. (Foto: © HASSAN AMMAR, Scanpix)

USA, Frankring og Storbritannien har i nat angrebet forskellige mål i Syrien, som menes at være tilknyttet fremstillingen af kemiske våben.

Angrebet kommer som et svar på sidste weekends formodede giftgasangreb i byen Douma, i det østlige Ghouta i Syrien.

En talsmand fra Pentagon har oplyst, at de allierede har ramt tre mål ved Damaskus og Homs, der alle menes at være tilknyttet produktion af kemiske våben.

Et forskningsinstitut i Damaskus, et lager for kemiske våben i Homs og et lager til udstyr til kemiske våben og en vigtig kommandopost i Homs menes at være ramt.

Damaskus er den syriske hovedstad og Homs er landets tredjestørste by og har tidligere været centrum for oprøret mod Bashar al-Assad.

Tre mål er ramt i Homs og Damaskus i det vestlige Syrien.

100 missiler fra hav og luft

Amerikanske kilder fortæller, at nattens angreb sendte mere end 100 luftangreb af sted mod de tre mål i Syrien fra krigsskibe og B-1 bombefly, der lettede fra Qatar.

Der er er endnu ikke officielt nyt omkring tab, men vidner rapporterer om eksplosioner i Damaskus, hvor der bor mere end en million mennesker.

Der kommer modstridende oplysninger fra syriske officielle kilder, der påstår, at kun 30 missiler er blevet affyret. Den syriske regering har også udtalt, at de var blevet advaret om angrebet af russerne og har skudt en tredjedel af missilerne ned.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder siger, at det syriske luftforsvar har afværget i alt 65 missiler, skriver BBC.

Fra syrisk side fortæller det statslige nyhedsbureau Sana, at tre civile er døde som følge af angrebet, men dette er ikke bekræftet.

Designet til at ødelægge

Hovedformålet med angrebet var at sikre, at det syriske regime ikke kan foretage flere kemiske angreb.

Stabschef Joe Dunford har ifølge BBC udtalt, at nattens angreb var designet til at stække regimets mulighed for at producere kemiske våben.

- De kommer til at miste mange års forskning og udviklingsdata, specialiseret udstyr og dyre forløbere for kemiske våben, siger han.

Syrere i Damaskus ikke påvirkede

Nattens angreb ser ikke ud til at have påvirket beboerne i Syrien, rapporterer BBC. Der er masser af folk på gadene, butikkerne er åbne, folk er på vej på arbejde, og soldaterne ved de forskellige kontrolposter i byen er afslappede.

På den centrale plads i byen samles folk for at demonstrere mod angrebet og vise deres støtte til hæren og præsidenten. De fortæller BBC, at de havde ventet angrebet og ikke forventer, der kommer flere.