DF angriber tysk spidskandidat: Din modstand mod EU-skeptiske partier er panikagtig og arrogant

DF's Peter Kofod ser intet problem i at sidde i gruppe med italienske Lega, som Manfred Weber er imod.

DF's EP-spidskandidat, Peter Kofod, ønsker en "stor, EU-skeptisk og konservativ gruppe til højre for midten" i Europa-Parlamentet. (Foto: Maria Albrechtsen Mortensen © Scanpix)

Det er både ”arrogant” og decideret ”panikagtigt”, når den konservative spidskandidat til formandsposten for Europa-Kommissionen, Manfred Weber, blankt afviser at ville samarbejde med EU-skeptiske højrefløjspartier.

Det mener Peter Kofod, der er Dansk Folkepartis spidskandidat til europaparlamentsvalget.

- Det ligger langt fra den parlamentariske tradition, vi har i Danmark, hvor man prøver at arbejde bredt for at finde de bedste løsninger, siger Peter Kofod, som selv går til valg på en EU-skeptisk dagsorden.

Manfred Weber har siden november sidste år været såkaldt spitzenkandidat til kommissionsformandsposten for det europæiske EPP-parti, der er en sammenslutning af mange af Europas kristendemokratiske partier, herunder de danske konservative.

I går var han i København, og her udtalte han i et interview med DR Nyheder, at hans kommissionsmandat i givet fald ”skal baseres på politikere, som elsker Europa, og som har ambitiøse planer for Europas fremtid og udvikling.”

Manfred Weber afviste i den forbindelse at ville samarbejde med EU-skeptiske partier, såsom det italienske Lega og det polske regeringsparti, Lov og Retfærdighed.

Men ifølge Peter Kofod er der tale om ”en kæmpe fejlslutning fra Manfred Webers side”.

Manfred Weber var mandag i København for at promovere sit kandidatur til posten som formand for Europa-Kommissionen. Her snakker han med De Konservatives spidskandidat til EP-valget, Pernille Weiss. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Klinger hult

- De EU-skeptiske partier står netop stærkt, fordi det politiske etablissement har forsømt at lytte til den EU-skepsis, der findes i befolkningen, siger DF-kandidaten.

Dansk Folkeparti sidder i dag i samme politiske gruppe som det polske regeringsparti, som Manfred Weber er imod.

Og Peter Kofod - der selv ønsker, at Dansk Folkeparti skal blive en del af ”en stor, EU-skeptisk og konservativ gruppe til højre for midten” efter valget - ser med egne ord ”intet problem i" at skulle sidde i gruppe med Lega.

- Vi snakker med rigtig mange partier, og vi prøver at identificere dem, der i nogen grad ligner os. Jeg har ikke en komplet liste, men det kan være et parti som Sverigedemokraterne fra Sverige, Alternative für Deutschland fra Tyskland og Frihedspartiet fra Østrig, siger Peter Kofod.

Han understreger samtidig, at Ungarns EU-skeptiske regeringsparti, Fidesz, der er blevet kritiseret for at se stort på EU's grundlæggende retsstatsprincipper, selv er en del af Manfred Webers politiske gruppe i Europa-Parlamentet.

- Derfor klinger hans udmelding også ufatteligt hult, tilføjer Peter Kofod.

Se et portræt af Ungarns Viktor Orban og hans EU-kritiske parti Fidesz i videoen ovenfor.

R: Vi samarbejder med alle

Meldingen fra Manfred Weber kommer, blot to måneder inden at EU-borgerne i slutningen af maj skal vælge nye politikere til Europa-Parlamentet.

Målinger har vist, at flere højrefløjspartier rundt om i Europa, heriblandt Lega fra Italien, står til stor vælgerfremgang.

Det kan komme til at rykke ved magtbalancen internt i Europa-Parlamentet, hvor EPP-gruppen sammen med den socialistiske S&D-gruppe hidtil har siddet tungt på flertallet af mandaterne.

Manfred Weber understreger i interviewet, at han vil bede både socialisterne og de liberale partier om stå sammen med ham, hvis EPP skulle gå hen og blive den største gruppe efter valget.

Men ifølge Morten Helveg Petersen, der er radikal europaparlamentariker og medlem af den liberale Alde-gruppe i Europa-Parlamentet, bør man ikke på forhånd udelukke bestemte partier fra samarbejdet.

- Jeg samarbejder med alle, der vil samarbejde. Udfordringen er bare, at de nuværende højrefløjspartier i Europa-Parlamentet ikke laver noget, når det kommer til stykket, så jeg har ingen fidus til dem, siger den radikale politiker, der er partiets spidskandidat ved det kommende valg, og fortsætter:

- Men Manfred Webers udtalelse siger meget om, hvad der er på spil ved det kommende valg. Der er partier som Lega og Lov og Retfærdighed, der simpelthen går ind for at ødelægge EU og rive projektet ned. De vil vende tilbage til nationalismen, og det er drønhamrende farligt.

Her kan du møde de danske spidskandidater til europaparlamentsvalget den 26. maj:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter