DF kalder nye tal om ikke-vestlige indvandrere for katastrofale

Ikke-vestlige indvandrere koster den danske statskasse 33 milliarder årligt, men rapporten skal tages med et gran salt, lyder det fra De Radikale.

- Det her er noget, der belaster i en grad, som vi må tage dybt alvorligt, siger Kristian Thulesen Dahl (DF). (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Det er katastrofalt, at indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande årligt koster den danske statskasse 33 milliarder kroner.

Sådan lyder reaktionen fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, efter Finansministeriet i dag har offentliggjort en undersøgelse, der viser hvor stor indflydelse henholdsvis indvandrere og efterkommere i og uden for arbejdsmarkedet har på de offentlige finanser.

- Jeg synes, at det er katastrofalt. Man skal forestille sig, at hvis vi ikke havde de her udgifter til ikke-vestlige indvandrere, så havde vi reelt ikke nogen diskussion, om vi havde råd til bedre ældrepleje og sygehusvæsen. Det her er noget, der belaster i en grad, som vi må tage dybt alvorligt, siger Kristian Thulesen Dahl.

Finansministeriets rapport - der bygger på tal fra 2014 - viser også, at etniske danskeres bidrag til nettofinanserne er 56 milliarder kroner, mens indvandring fra andre vestlige lande giver et plus på knap fem milliarder kroner.

Grunden til, at ikke-vestlige indvandrere og efterkommere koster særligt meget for den danske statskasse er, at gruppen har en markant lavere tilknytning til arbejdsmarkedet. En del af årsagsforklaringen er dog også, at op mod 80 procent af gruppen er under 25 år og dermed i en aldersgruppe, der traditionelt endnu ikke er på arbejdsmarkedet og dermed ikke betaler skat.

Radikale Venstre: Et vigtigt forbehold

Netop pointen om, at mange ikke-vestlige indvandrere og efterkommere er under 25 år, er et vigtigt forbehold at tage, når man nærlæser rapporten, mener Radikale Venstre.

- Det skal man vide, før man får de her tal helt galt i halsen. Alle børn og unge, som går i skole, vil være en udgift. Det var jeg også selv som 25-årig, siger Lotte Rod, der er medlem af Udlændinge og Integrationsudvalget.

Lotte Rod ser i modsætning til Dansk Folkeparti positive ting ved rapporten.

- Udlændinge, som kommer til Danmark for at arbejde, er en rigtig god forretning for os. Derfor er det tåbeligt, at der er nogle partier, som gør det så besværligt som muligt, siger hun og fortæller, at man skal sikre, at udlændinge hurtigt kommer i arbejde, når de ankommer til Danmark.

Begræns indvandring

Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti mener dog ikke, at vi skal fokusere på at få ikke-vestlige indvandrere hurtigt i arbejde. Han siger, at ikke-vestlig indvandring er 'et dræn ind i vores velfærdssamfund' og foreslår, at vi går drastisk til værks for at løse problemet.

- Jeg mener, at løsningen er meget enkel. Det er simpelthen, at der kommer færre her til med ikke-vestlig baggrund. Vi skal også blive bedre til, at de ikke-vestlige personer, som ikke fungerer i det danske samfund, kommer tilbage til deres hjemland, siger han.

Partiformanden forklarer, at han mener, at vi kan stramme udlændingeloven endnu mere, selvom regeringen har foretaget mere end 50 stramninger. Han tror nemlig, at problemerne er større end i 2014, som rapportens tal bygger på.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk