DF ønsker Danmark ud af EU

Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard lægger op til, at Danmark skal helt ud af EU og i stedet have en aftale med unionen i stil med den Norge har. Desuden mener partiet, at den nye EU-forfatning er i strid med den danske grundlov.

Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard lægger op til, atDanmark skal helt ud af EU og i stedet have en aftale med unionen istil med den Norge har.

- Vores bud er, at vi får en aftale, der kan sammenlignes meddet daværende EF, som mange borgere var tilfredse med. Det er enudmeldelse, men også et samarbejde. Jeg ønsker ikke isolation. Mendet er en aftale, der skal bygge på det praktiske og ikke detpolitiske, siger Pia Kjærsgaard.

Forfatning i strid med grundlov

Partiet mener i øvrigt, at den nye EU-forfatning vil kræve enændring af den danske grundlov, hvilket statsminister Anders FoghRasmussen dog har afvist. Og der er ingen planer om at få prøvetdet spørgsmål ved domstolene.

- Nu har jeg jo ikke den største tillid til Højesteret, og vived jo alle, at sådan en afgørelse først vil komme om x-antal år.Det er ikke rigtig noget, vi kan bruge nu, siger PiaKjærsgaard.

Ingen støtte

Der er ingen politisk støtte til Dansk Folkepartis krav om, atDanmark helt skal forlade EU.

Hverken Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokraterneeller SF ønsker udmeldelse af EU, selv om en folkeafstemning om dennye EU-traktat næste år skulle ende med et nej.

Alle partierne advarer dog om, at et nej får vidtrækkendekonsekvenser.

- Hvis Danmark som det eneste land siger nej til den nyekonstruktion, så står vi i en særdeles vanskelig situation. Men vikan selvfølgelig ikke bare give op, selv om jeg på det kraftigestemå advare mod, at vi kommer i situationen, siger Henrik DamKristensen, Socialdemokraterne.

Den samme melding kommer fra Gitte Seeberg.

- Hvis det bliver et nej, så må Danmark prøve at bevare dentættest mulige tilknytning til EU, selv om det på nuværendetidspunkt er umuligt at overskue konsekvenserne af et sådan nej,siger den konservative EU-ordfører i følge Ritzau.

Venstres EU-ordfører, Charlotte Antonsen, kalder det dog"befriende", at Dansk Folkeparti nu klart har meldt ud, at partietønsker dansk udmeldelse af EU.

Facebook
Twitter