DF rejser sag i EU-Parlamentet

Tyrkiet må respektere demokratisk debat i parlamenter, siger DF's Morten Messerschmidt. Han rejser mandag Tyrkiets reaktion mod Sverige i EU-Parlamentet.

De fleste lande betragter henrettelsen af 1,5 millioner armeniere som et folkemord, siger Morten Messerschmidt. (Foto: Agnete Schlichtkrull © DR)

EU-Parlamentet går nu ind i balladen mellem Sverige og Tyrkiet. Den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan har aflyst et besøg i Sverige 17. marts, fordi Riksdagen med en stemmes flertal har kaldt det et folkedrab, at tyrkerne under I. Verdenskrig dræbte hundredtusinder af armeniere.

Det aflyste besøg får Dansk Folkepartis EU-parlamentariker, Morten Messerschmidt, til at rejse sagen som hasteprocedure. Det sker for at støtte Sverige, hvor regeringspartierne stemte imod resolutionen i Riksdagen.

- De fleste lande betragter henrettelsen af 1,5 millioner armeniere som et folkemord. Det har man erklæret i Amerika og i Europa-Parlamentet, så det burde være ret ukontroversielt, siger Morten Messerschmidt.

Svært ved at se historien i øjnene

Han mener ikke, at det ændrer noget, at opgøret mellem armenere og tyrkere skete under 1. verdenskrig, da det osmanniske imperium forsvandt.

- Uanset hvad årsagen er, så er det afslørende for, hvor svært man har det i Tyrkiet ved at se sin historie i øjnene. Det dur ikke, at man trækker sin ambassadør hjem, hvor gang et land mener noget andet end en selv, siger Morten Messerschmidt.

Mandag søger han i EU-Parlamentet at få flertal for en hasteerklæring, som støtter Sverige.

- Alle EU-landene må sige, at dette er utilstedeligt. Selvfølgelig må man betragte det armenske folkedrab som et folkedrab, siger han.

Facebook
Twitter