DI: Det er bøvlet og tidskrævende at undgå korruption i Rusland

Man skal være forberedt til fingerspidserne, hvis man som dansk virksomhed vil undgå korruption på et russisk marked.

Tusindvis af russere demonstrerede i går mod den udprægede korruption i landet. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)

Det kan godt være, at Rusland er et gennemkorrupt samfund, hvor det ofte kræver økonomisk smørelse og gode kontakter rundt om i systemet, hvis man som virksomhed vil have en fod inden for på det russiske marked.

Men det er faktisk muligt at få succes i Rusland uden at ty til bestikkelse, vennetjenester eller andre former for korruption.

Det kræver bare, at man tænker sig godt om inden, og at man forbereder sig til fingerspidserne.

Det fortæller Christine Jøker Lohmann, der er chefkonsulent i interesseorganisationen DI og som til daglig rådgiver danske virksomheder i, hvordan de undgår korruption på eksportmarkeder.

- Det har altid været svært med korruption i Rusland, men det kan godt lade sig gøre at operere efter reglerne, hvis man som dansk virksomhed vil ind på det russiske marked. Det tager dog længere tid, og det er mere bøvlet, siger hun og fortsætter:

- Der skal være styr på papirerne og dokumenterne, og man skal have nogle ordentlige samarbejdspartnere, som man har tillid til, og som spiller efter reglerne. Derudover skal man træne sine medarbejdere, så de ved, hvordan man håndterer russerne. Men selvom det er mere bøvlet, er der mange forretningsmuligheder på det russiske marked, så det kan godt svare sig at være tålmodig, siger hun.

Mange former for korruption

Korruptionen i Rusland har været i verdensmediernes fokus, siden tusindvis af russere i går stimlede sammen på gader og stræder for at demonstrere mod den udbredte korruption, der findes i landet.

Det var de største demonstrationer i Rusland i fem år, og flere blev anholdt, heriblandt oppositionslederen Alexei Navalny.

Ifølge Transparency International, der årligt opgør, hvor korrupte verdens lande er, var Rusland sidste år verdens 131. mest korrupte land. Til sammenligning var Danmark det mindst korrupte land i verden.

Ifølge Christine Jøker Lohmann findes der mange former for korruption i Rusland.

Det kan eksempelvis være, at man skal kende nogen i det politiske system for at vinde de gunstige kontrakter.

Men det kan også være i form af ”hverdagskorruption”, hvor man bliver nødt til at smøre eksempelvis embedsmænd eller andre offentligt ansatte for at få de papirer eller ydelser, som man ellers allerede har betalt for.

Rammer den almindelige russer

Sidste år eksporterede danske virksomheder ifølge Danmarks Statistik for mere end 5,5 milliarder kroner til Rusland. Og ifølge Christine Jøker Lohmann er der en risiko for, at danske virksomheder går glip af kontrakter, hvis de ikke benytter sig af korruption.

- Til gengæld vinder de på tillidskontoen, hvis de ikke benytter sig af korruption, og det kan give dem en konkurrencemæssig fordel. Så ved kunderne, at produkterne kommer til tiden og at de har den kvalitet, som de er blevet lovet, siger hun.

DI har selv et kontor i Rusland, hvor de rådgiver danske virksomheder, som vil ind på det russiske marked.

Og ifølge Christine Jøker Lohmann er danske virksomheder i de seneste år blevet meget bedre til at sige fra over for korruption. Carlsberg har eksempelvis sagt stop for den "smørelse", som firmaet før brugte for at få forretningerne til at glide.

- De er blevet bedre til at finde andre veje. Det gælder ikke mindst de store virksomheder, som har fået lavet et setup, der gør, at de er mindre udsat for korruption, siger hun og understreger, at korruption er et kæmpe problem for investeringsmiljøet i Rusland.

- Det kan skræmme internationale investeringer væk, når det eksempelvis ikke er gennemsigtigt, hvem man laver investeringer med. Mange virksomheder tænker derfor: Hvorfor ikke bare gå ind på et andet marked, hvor tingene er lettere?, siger Christine Jøker Lohmann og fortsætter:

- Derfor har korruptionen en negativ effekt både på den sociale og den økonomiske udvikling i Rusland, og det rammer i sidste ende den almindelige russer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter