For dig er det irriterende, når Facebook har nedbrud. I andre lande svarer det til at slukke internettet

I store dele af verden har det private selskabs tjenester nærmest monopol.

I flere lande skelner brugere ikke mellem Facebook og internettet. (Foto: AKHTAR SOOMRO © Ritzau Scanpix)

Mandag fik verdens befolkning omkring seks timer til at tænke over, hvor stor en rolle selskabet Facebook spiller i deres liv.

Pludselig holdt ikke bare Facebook, men også selskabets andre ekstremt populære tjenester som Instagram, WhatsApp og Messenger, op med at virke.

Det affødte en del morskab på andre sociale medier i den velstående del af verden. Men andre steder på kloden var der knapt så meget at grine af.

- Her er det bare lidt irriterende, at der er et klimaforlig om landbruget, og så kan politikerne ikke poste deres selfier, og vi andre kan ikke komme til at tale med vores venner på Messenger, siger DR Nyheders tech-korrespondent, Henrik Moltke.

- Men der er steder i verden, hvor man ikke har en så sofistikeret internetstruktur. Der er mange lande, hvor man omtaler internettet og Facebook som det samme, og hvor det nærmest kun er selskabets produkter, som man bruger.

Myanmar er et eksempel på et land, hvor indbyggerne nærmest ikke skelner mellem Facebook og internettet. Noget lignende gør sig gældende i Indien, skriver New York Times.

WhatsApp sidder på alt

I Latinamerika var det en anden tjeneste, som mange mennesker savnede i går.

- WhatsApp er simpelthen hovedfærdselsåren for al kommunikation i Latinamerika. Det er den, fordi det er nemt, og fordi det er gratis, fortæller Kristian Almblad, Sydamerika-korrespondent i DR Nyheder.

Han fortæller, at mandagens Facebook-nedbrud har skabt kraftige reaktioner i verdensdelen, fordi mange små virksomheder og forretningsdrivende baserer sig på WhatsApp. Det kan være alt fra restauranter over kurerfirmaer til frisører.

- I går gik en halv eller hel dags omsætning tabt, og det skete for mennesker, som i forvejen lever fra dag til dag. Så for dem er det rigtig alvorligt at miste en dags indtjening. Og hvis man tæller det hele sammen, bliver det rigtig mange penge i for eksempel et land som Brasilien.

Mange brugere blev mødt af lignende tekst, da de i går forsøgte at komme ind på Facebook via en browser. Her forsøgte en bruger i San Anselmo i Californien at logge på det sociale medie. Foto: Justin Sullivan/Getty Images. (Foto: Justin sullivan © Ritzau Scanpix)

Stor koncentration

Kristian Almblad siger, at nedbruddet har fået befolkningerne i Latinamerika til at debattere, om det er smart at være så afhængig af et enkelt selskab.

Og noget lignende burde man måske til at diskutere på verdensplan, hvor nogle få selskaber - som Facebook, Google, Apple, Amazon og Microsoft - sidder tungt på vores digitale hverdag.

- Det er et problem, at internettet efterhånden er blevet meget koncentreret og centraliseret, fordi vi har nogle få tech-giganter, som har opkøbt og samlet tjenester under deres eget netværk.

Det betyder, at når noget går galt - som det skete i går - så kan det gå rigtig galt.

Facebook
Twitter