Dilmas sidste forsvar: Jeg kæmper ikke for min forfængelighed

Brasiliens suspenderede præsident, Dilma Rousseff, fastholdt i dag sin uskyld i sit sidste forsvar i rigsretssagen.

Flere hundrede af pro-Dilma demonstranter har samlet sig foran senatet i Brasiliens hovedstad Brasilia for at vise deres støtte til den susprenderede præsident Dilma Rousseff, der i dag har sidste chance for at overbevise senatorerne om hendes uskyld. (Foto: © Bruno Kelly, Scanpix)

- Jeg har den samme bitre smag i munden over uretfærdigheden, som jeg havde under tortur fra militærdiktaturet.

Sådan siger Brasiliens suspenderede præsident, Dilma Rousseff, der i dag talte til det brasilianske senat. Hun fremstod fattet, men tydeligt berørt af situationen.

Talen i dag er hendes sidste mulighed for at forsvare sig i rigsretssagen mod hende, hvor hun hele tiden har fastholdt sin uskyld.

- Jeg er her i dag for at kigge jer i øjnene og sige, at jeg er uskyldig. Jeg har ikke begået noget kriminelt. Og jeg har ikke begået de forbrydelser, som I påstår, siger hun.

- Kæmper til min død

I talen lægger hun blandt andet også vægt på sin tro på og forsvar af den brasilianske grundlov, og så gentager hun, hvorfor hele rigsretssagen i hendes optik er et parlamentarisk kup.

Dilma Rousseff var politisk aktivist og blev tortureret under det brasilianske militærdiktatur, der varede fra 1964 til 1988. Og hun bruger store dele af talen på at trække tråde tilbage til den tid.

- Men trods ar på sjæl og krop har jeg altid kæmpet for demokratiet. Og det vil jeg gøre til min død, siger hun.

Inden for de næste par dage afgøres det, om Dilma Rousseffs sidste politiske kapitel som præsident er skrevet, når rigsretssagen afgøres.

Men selv hvis hun bliver kendt skyldig, så vil hun fortsætte med at kæmpe for demokratiet, siger Dilma Rousseff i talen:

- Jeg kæmper ikke for mit mandat eller min forfængelighed. Jeg kæmper for demokratiet, sandheden og retfærdigheden.

Andre har brudt budgetlov

Dilma Rousseff er beskyldt for at bryde budgetregler op til sit genvalg i 2014, hvor 54 millioner brasilianere stemte på hende.

Tidligere brasilianske præsidenter har overtrådt samme budgetlov - uden at det har ført til lignede sager.

Dilma Rousseff har konsekvent afvist alle anklager og påstår, at hun er offer for et kup. Det mener hun blandt andet, da flertallet af de politikere, der er med til at afgøre hendes sag, selv er dømt, mistænkt eller under efterforskning for korruption: Inklusiv den midlertidige præsident Michel Temer, der er blevet bandlyst fra at stille op til politiske poster i landet, inklusiv den han i øjeblikket besidder.

Det her er Michel Temer, der lige nu fungerer som Brasiliens midlertidige præsident. Hvis Dilma Rousseff ikke får lov til at komme tilbage på magten, så skal han sidde som præsident indtil 2018, hvor der skal være nyt valg. (Foto: © Ueslei Marcelino, Scanpix)

Kritik af midlertidig præsident

Michel Temer bliver også nævnt i Dilma Rousseffs tale. Hun udtrykker bekymring for, om han nu vil rulle sociale programmer tilbage og dermed lade de fattigste i stikken for med hendes ord "at pleje en snæver elites interesser".

Derudover kritiserer hun ham for, at han i sin meget korte periode som landets overhoved har udskiftet alle ministre og ikke har ansat en eneste kvinde.

Hvis Dilma Rousseff skal afsættes permanent, så kræver det, at 54 ud af 81 senatorer stemmer for. De fleste af senatorerne har bekendt kulør over for de brasilianske medier, og det ser sort ud for Dilma Rousseff.

Hun blev valgt som præsident i 2010 og genvalgt i 2014. Afgør senatet, som forventet, at hendes suspendering bliver permanent, så er det enden på 13 år med arbejderpartiet PT ved magten.