Din musiksmag fortæller hvem du er

Om du lytter til Martin fra X Factor eller til Slipknot, så fortæller det meget om din personlighed. Det viser en ny undersøgelse af mere end 36.000 musikelskere.

Lytter du til Martin fra X Factor eller til Slipknot, så fortæller det meget om din personlighed. Det viser en ny undersøgelse. (Foto: Mogens Flindt © Scanpix)

Din cd-samling kan afsløre, om du er indadvendt, hårdtarbejdende og kreativ. Det viser en ny og omfattende psykologisk undersøgelse af 36.000 musikelskere.

Undersøgelsen er lavet af psykologiafdelingen på Heriot Watt University. Her bad man testpersoner fra hele verden om beskrive deres personlighed og derefter rangere 104 stilarter indenfor musik. Det afslørede, at der er en sammenhæng mellem folks personlighedstræk og deres yndlingsmusik.

Ligheder mellem klassisk og heavy

Professor Adrian North, der står bag undersøgelsen, udtaler til BBC, at resultaterne er "vigtige og "overraskende."

- Vi har altid haft en formodning om, at der er sammenhæng mellem musiksmag og personlighed. Det er første gang, vi har været i stand til at undersøge det i detaljer. Ingen har gjort det i det her omfang før, siger han til BBC.

Et af de mest overraskende resultater i undersøgelsen er, at der er en ligheder mellem de musikelskere, der holder af klassisk musik og dem, der holder af heavy metal.

Begge grupper er nemlig karakteriserede ved at være kreative og indadvendte. Samtidig holder begge grupper af det storladne.

Er du fan af Metallica, vil du således være mere åben overfor Mahler, end en indiefan vil være det overfor reggae.

Heavy-fans er skrøbelige

I det hele taget viser undersøgelsen, at den generelle opfattelse af folk, der elsker heavymusik ikke er helt retfærdig, forklarer professoren.

- Offentligheden har en stereotyp opfattelse af heavy metal fans som værende depressive, selvmordstruede og til fare for dem selv og samfundet generelt. Men de er ret skrøbelige, siger professor Adrian North til BBC.

Til Independent forklarer han også, at han mener at undersøgelsen kan forklare hvorfor så mange mennesker finder sammen omkring musikken. Og hvorfor nogen mennesker er meget beskyttende omkring den type musik, de lytter til. Det er netop fordi, musikken er så tæt sammenkædet med deres personlighed.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk