Diplomater danner menneskemur om sidste fremtrædende systemkritiker i Hviderusland

Næsten alle fremtrædende medlemmer af oppositionen er blevet bortført, anholdt eller har måttet flygte ud af landet. Svetlana Aleksijevitj er den sidste, der står tilbage.

Den fremtrædende Lukasjenko-kritiker, forfatteren Svetlana Aleksijevitj, sammen med de diplomater, der i dag mødte op i hendes lejlighed for at beskytte hende. (Foto: LITHUANIAN EMBASSY IN MINSK © Scanpix)

- Chikane, fængsling og tvungen eksilering af oppositionen er en alvorlig krænkelse af de fredelige protester i Hviderusland.

Sådan skriver Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, i et tweet, efter den svenske ambassadør i Hviderusland sammen med otte andre diplomater i dag mødte op i lejligheden hos den fremtrædende oppositionsfigur, forfatteren Svetlana Aleksijevitj.

Onsdag dukkede en gruppe sortklædte, maskerede mænd op på den 72-årige forfatters adresse i Hvideruslands hovedstad, Minsk.

- Hun følte sig truet og bad om hjælp, og her kom diplomaterne hende altså til undsætning, og nu har de lavet en slags menneskemur om hende, fortæller DR's Ruslands-korrespondent, Matilde Kimer.

Blandt de fremmødte i Aleksijevitjs lejlighed er blandt andre svenske og litauiske diplomater. Det bekræfter den svenske udenrigsminister i dag på et pressemøde i Estlands hovedstad, Tallinn.

Den sidste kritiker tilbage

Svetlana Aleksijevitj er den sidste fremtrædende modstander af Hvideruslands præsident, Aleksander Lukasjenko, der ikke er blevet bortført, anholdt eller er flygtet til udlandet.

Ud over at være en prisvindende forfatter, er hun en af forpersonerne for det koordinationsråd, der blev oprettet af den hviderussiske opposition kort efter præsidentvalget i august.

Koordinationsrådet er en gruppe på over 600 personer, der ønsker at få udskrevet nyvalg og kæmper imod Lukasjenko. Seks af rådets syv forpersoner er blevet tilbageholdt, fængslet eller bortført af de hviderussiske myndigheder, og alle tre forkvinder for oppositionen er enten tilbageholdt eller i eksil.

Den 72-årige forfatter er nu den sidste, der står tilbage.

 • Oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja flygtede til Litauen kort efter præsidentvalget i august. Her ses hun til et pressemøde med Norges statsminister, Erna Solberg, tirsdag. (Foto: STRINGER © Scanpix)
 • Veronika Tsepkala er en af de tre kvinder, der stod i spidsen for oppositionen under præsidentvalget i august. Hun fløj ud af landet på valgdagen, den 9. august, og dukkede kort efter op på et valgsted i Moskva. Hun er nu i eksil i Polen. Hun stillede op, efter hendes mand, Valerij Tsepkalo, blev nægtet at stille op som modkandidat til Hviderusland præsident, Aleksander Lukasjenko. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)
 • Maria Kolesnikova er den tredje kvinde, der stod i spidsen for oppositionen. Hun er desuden protestleder og en af koordinationsrådets syv forpersoner. Hun blev tirsdag ført til den ukrainske grænse af de hviderussiske myndigheder, men efter hun nægtede at rejse ind i Ukraine, blev hun tilbageholdt. Hun er nu tiltalt for forsøg på statskup. (Foto: TUT.BY © Scanpix)
 • Advokaten Maksim Znak er en af koordinationsrådets syv forpersoner. Onsdag blev han bortført fra sit kontor af en gruppe maskerede mænd. (Foto: TUT.BY © Scanpix)
 • Olga Kovalkova (th.) blev fængslet af de hviderussiske myndigheder og flygtede til Polen, efter myndighederne fortalte hende, at hvis ikke hun flygtede, ville hun blive siddende i fængslet i meget lang tid. Kovalkova er også en af koordinationsrådets forpersoner. (Foto: Wojtek Radwanski © Scanpix)
 • Sergej Dylevskij er leder af en strejkekommité i et stort hvidersussisk traktorfirma og ligeledes en af koordinationsrådets syv forpersoner. Han blev anholdt af myndighederne under en af massestrejkerne, der fandt sted i sidste måned. (Foto: VASILY FEDOSENKO © Scanpix)
 • Advokaten og forperson i koordinationsrådet, Lilija Vlasova, blev anholdt af de hviderussiske myndigheder efter en ransagning af hendes hjem. (Foto: VASILY FEDOSENKO © Scanpix)
 • Pavel Latusjko er tidligere kulturminister og ambassadør, og han er også en af koordinationsrådets syv forpersoner. Han rejste efter trusler fra myndighederne til Polen, hvor han stadig opholder sig. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)
 • Den nobelprisvindende forfatter, Svetlana Aleksijevitj, er nu den sidste tilbageværende forperson for koordinationsrådet, der ikke er enten anholdt af myndighederne eller i eksil i udlandet. Her ses hun døråbningen til sin lejlighed i Minsk, hvor en række diplomater er mødt op for at beskytte hende fra myndighederne. (Foto: TUT.BY © Scanpix)
1 / 9

Det er dog uvidst, om hun kan føle sig sikker, mener Matilde Kimer.

- Hun er tidligere blevet kaldt ind til afhøringer og fortæller, at hun har fået trusler om, at hun kan lide samme skæbne som de andre oppositionsfolk. Det er svært at sige, om de hviderussiske myndigheder har tænkt sig at holde sig tilbage, når nu der er vestlige diplomater omkring hende, siger hun.

I morges blev en anden af de fremtrædende medlemmer at oppositionen, advokaten Maksim Znak, bortført fra sit kontor af maskerede mænd, og mandag blev protestlederen Maria Kolesnikova kidnappet på åben gade og ført til den ukrainske grænse. I dag har myndighederne sigtet hende for forsøg på statskup.

- Myndighederne udfører et systematisk angreb på ledende medlemmer af oppositionen, siger Matilde Kimer.

Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, kaldte i dag situationen i Hviderusland for 'dybt bekymrende', og den tidligere formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, har i dag skrevet på Twitter, at oppositionslederen Svetlana Tikhanovskaja bør indstilles til Nobels Fredspris.

Sagen kort

 • Der har været protester i Hviderusland siden præsidentvalget den 9. august. Her erklærede Aleksander Lukasjenko sig for vinder med 80 procent af stemmerne. Han er dog blevet beskyldt for omfattende valgsvindel, og det har fået hundrede tusinder af mennesker til at gå på gaden og forlange, at Lukasjenko går af.

 • Lukasjenkos modkandidat, oppositionslederen Svetlana Tikhanovskaja, anerkender ikke valgresultatet og er flygtet til nabolandet Litauen. Sammen med Maria Kolesnikova og Veronika Tsepkalo stod hun i spidsen for oppositionen, men alle tre er dog enten tilbageholdt eller opholder sig udenfor Hviderusland.

 • Under protesterne er flere tusinde demonstranter blevet tilbageholdt, og mange er blevet udsat for politivold under demonstrationerne eller har fået tæsk i fængslet.

 • Stats- og regeringschefer verden over har fordømt præsidentvalget i Hviderusland, og EU har varslet, at de vil indføre sanktioner mod dem, der er ansvarlige for valgsvindel og vold mod demonstranter i Hviderusland.

 • Lukasjenko har af flere omgange bedt Ruslands præsident, Vladimir Putin, om hjælp, og senest har Putin udmeldt, at han har oprettet en særlig reservepolitistyrke, der kan gå ind i Hviderusland, hvis situationen skulle 'komme ud af kontrol'.

Facebook
Twitter