Diplomatiets konge hyldes af statsledere og internationale personligheder verden over

Nyheden om Kofi Annans død har fået hele verden til at sende kondolencer.

FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan er død. Han blev 80 år. (Foto: Mary Altaffer © Scanpix)

En mand af fred i en verden af krig.

Med et blidt toneleje og et usædvanligt diplomatisk talent forsøgte Kofi Annan at trække verden i en mere fredelig retning.

I ni år bar han titlen på en af diplomatiets ypperste stillinger og modtog blandt andet i sin tid som FN’s generalsekretær Nobels fredspris.

Nyheden om Kofi Annans død har i dag fået statsledere og internationale personligheder fra hele verden til at hylde den karismatiske diplomat med ghanesisk baggrund.

- Han stoppede aldrig jagten på en bedre verden, skriver den tidligere amerikanske præsident Barack Obama i en udtalelse.

Den tidligere amerikanske præsident beskriver samtidig, hvordan han anså Kofi Annan som legemliggørelsen af den mission, FN er sat i verden for at fuldføre.

Kofi Annan og Tysklands kansler Angela Merkel. (Foto: alex Grimm © Scanpix)

Tysklands kansler, Angela Merkel, har også meldt sine kondolencer og hylder blandt andet Kofi Annan for sin evne til at skabe entusiasme, særligt blandt unge mennesker.

I sin udtalelse skriver hun samtidig, at Kofi Annan har været hele verdens inspirationskilde.

- Han inspirerede mig og mange andre med sine idéer, sine faste overbevisninger og ikke mindst sin karisma, lyder det i Angela Merkels officielle udtalelse.

En verdensmand med kærlighed til Afrika

Kofi Annan blev betragtet som internationalist med stort I. Han studerede i både Ghana, USA og Schweiz og havde som FN-diplomat hele verden som arbejdsplads.

Men selvom han tog titlen som internationalist til sig, så fyldte Afrika og særligt hjemlandet Ghana noget særligt hos Kofi Annan.

- Kofi Annan var søn af Ghana og følte sig særligt ansvarlig over for Afrika. Han var specielt engageret i afrikansk udviklingsarbejde og dybt engageret i mange initiativer, herunder sit formandskab for the African Progress Panel og den tidligere lederrolle i the Alliance for a Green Revolution in Africa (AGRA), skriver Kofi Annans familie.

Svigtede Rwanda

Derfor blev det også et af karrierens absolutte lavpunkter, da Kofi Annan som vicegeneralsekretær og med ansvar for FN’s fredsbevarende operationer i 1994 ikke skred til handling i forbindelse med folkedrabet i Rwanda, hvor 800.000 mennesker blev dræbt på få måneder.

FN’s passivitet i Rwanda har sidenhen kastet skygger over Kofi Annans karriere, og efter folkedrabet erkendte han, at han ikke havde gjort nok.

- Jeg troede på det tidspunkt, at jeg gjorde mit bedste, men jeg indså efter folkedrabet, at der var mere, jeg kunne og skulle have gjort for at slå alarm og skaffe opbakning, sagde Kofi Annan i kølvandet på en uafhængig undersøgelse fra 1999, der konkludere at FN-apparatet havde svigtet Rwanda.

På trods af kritikken lykkes det alligevel Kofi Annan at bevare sit renomme i den brede offentlighed, hvilket dagens mange kondolencebeskeder altså også vidner om.

Storbritanniens premierminister Theresa May takker i dag Kofi Annan for sit arbejde som diplomat.

Storbritanniens premierminister Theresa May og NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg. (Foto: Darrin Zammit Lupi © Scanpix)

- Han ydede en kæmpe indsats for at gøre den verden, han har forladt, til en bedre verden, end den han blev født i. Mine tanker og kondolencer går til hans familie, skriver hun på Twitter.

Nyheden om Kofi Annans død har også fået Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til tasterne.

-Man bør ikke tage Annans varme som et tegn på svaghed. Annan viste, at man kan være en stor filantrop og en stærk leder på samme tid, skriver Jens Stoltenberg på samme sociale medie.

Diplomatiet fortsatte

Efter sin tid som generalsekretær for FN fortsatte Kofi Annan sit diplomatiske arbejde. Han blev blandt andet udnævnt som FN's fredsmægler i forbindelse med krigen i Syrien, men trådte tilbage fra stillingen allerede i 2012.

Årsagen til tilbagetrækningen bundede ifølge Kofi Annan selv i for mange uenigheder i FN's Sikkerhedsråd.

Det fik ham derfor til at rette skarp kritik af det internationale samfund, som ifølge ham var utilstrækkelig i sit forsøg på at afslutte konflikten i Syrien.

- På et tidspunkt, hvor det syriske folk desperat har brug for handling, peger medlemmerne af Sikkerhedsrådet fortsat fingre af hinanden, sagde han dengang.

Guterres: Kofi Annan er FN

FN’s nuværende generalsekretær, António Guterres, har også reageret på Kofi Annans død.

- Det er med dyb sorg, at jeg modtager nyheden om hans død. På mange måder var Kofi Annan FN. Han arbejdede sig op igennem rækkerne og førte til sidst organisationen ind i det nye årtusinde med usammenlignelig værdighed og beslutsomhed, skriver Guterres i et offentligt brev og tilføjer:

- Ligesom mange andre var jeg stolt af at kunne kalde Kofi Annan min gode ven og mentor.

Kofi Annan var den første sorte afrikaner, der blev valgt til posten som FN's genralsekretær. Han blev 80 år gammel og efterlader sig tre børn og en kone.

Facebook
Twitter