Diplomatisk krise blandt Golf-stater: Qatars emir satser på hjælp fra Kuwait

Flere lande meddeler tirsdag, at de lukker deres luftrum for fly fra Qatar.

Boykot af Qatar har medført flere aflyste ruter til og fra hovedstaden i golfstatens hovedstad Doha. (Foto: © Eric Piermont, Scanpix)

Golfstaten Qatar er klar til at indgå i en dialog for at løse krisen, hvor syv lande med Saudi-Arabien i spidsen har kappet alle diplomatiske bånd til landet.

Det er meldingen fra Qatars udenrigsminister, sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, skriver nyhedsbureauet Reuters. Den melding er faldet i et interview, som udenrigsministeren gav til den Qatar-baserede tv-station Al Jazeera.

Qatars emir udsatte mandag aften sin tale til folket efter et opkald fra Kuwaits emir, sheikh Sabah Al-Ahmed al-Sabah. Kuwaits emir, som ikke har kappet de diplomatiske bånd til Qatar, bad angiveligt om tid til at løse krisen.

Ifølge Qatars udenrigsminister vil golfstaten give Kuwaits emir mulighed for at ”kommunikere med parterne i krisen og forsøge at begrænse problematikken".

- Tiltagene mod Qatar er uden fortilfælde og ensidet. Vi i Qatar gjorde ikke noget tilsvarende, vi mener, at ethvert problem vil kunne løses gennem diskussion og gensidig respekt, lyder det desuden fra udenrigsministeren.

Senest har Egypten valgt at lukke sit luftrum for fly fra Qatar, skriver BBC. Altså vil fly fra Qatar skulle finde andre ruter end at flyve over Egypten. Saudi-Arabien og Bahrain ventes også at lukke deres luftrum i løbet af i dag.

Derudover har de syv lande lukket for al transport til og fra Qatar - både til lands, vands og i luften.

Qatars udenrigsminister, Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani, afviser dog, at de lukkede transportruter vil have stor betydning for landets befolkning. Heller ikke selvom op mod 40 procent af fødevarerne i Qatar kommer ind i landet via den saudiarabiske grænse.

- Vi er kun påvirket i forhold til vores landegrænser med Saudi-Arabien. Udover det er vi ikke påvirkede, fordi vi stadig har adgang til verden gennem internationale søveje og internationalt luftrum, siger han.

Historien kort

  • Mandag offentliggjorde Saudi-Arabien, at landet ville afbryde alle diplomatiske forbindelse med Qatar.

  • Saudi-Arabien begrundede beslutningen med, at det var nødvendigt for at sikre landet mod "terrorisme og ekstremisme", som Qatar anklages for at støtte økonomisk. Derudover opfordrede Saudi-Arabien alle venskabslande til at træffe samme beslutning.

  • Siden fulgte lignende meldinger fra Egypten, De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain, Yemen, Libyen og Maldiverne.