Disse tre delstater kan afgøre Merkels fremtid

FAKTA I dag afholder tre tyske delstater valg - og det handler ikke bare om lokalpolitik.

Kansler Angela Merkel taler under et valgmøde i Baden-Wüerttemberg i det sydvestlige Tyskland. (Foto: THOMAS KIENZLE © Scanpix)

Tre tyske delstater kan i dag komme til at få en afgørende betydning for kansler Angela Merkels fremtid som statsleder.

Valgene er nemlig de første af sin slags, hvor tyskerne får mulighed for at give deres mening til kende om kanslerens åbne flygtningepolitik.

Og det står til at koste Merkels konservative CDU dyrt og i stedet give et stort skub fremad til det højrepopulistiske og indvandrerkristiske Alternative für Deutschland (AfD)

Her kan du læse mere om Sachsen-Anhalt, Rheinland-Anhalt og Baden-Würtenburg.

Baden-Württemberg

Hovedby: Stuttgart

Indbyggere: Cirka 11 millioner

Ministerpræsident (2011-2016): Winfried Kretschmann (De Grønne)

Baden-Württemberg er blandt dem, der har modtaget flest asylansøgere i 2015.

Baden-Württemberg er en af hovedmotorerne i den boomende tyske økonomi. Delstaten i Tysklands sydvestlige ende er centrum for store dele af landets bil- og maskinindustri. Og det har ført til stor velstand.

Da der i Tyskland er en regel om, at ankommende asylansøgere i første omgang sendes til de rigeste delstater, er Baden-Württemberg blandt dem, der har modtaget flest i 2015.

Og i mange kommuner har myndigheder, frivillige og almindelige borgere efterhånden svært ved at håndtere den store tilstrømning.

Det er en af forklaringerne på, at det indvandringskritiske parti AfD står til et særdeles godt valg i delstaten.

Det forventes dog, at ministerpræsident Winfried Kretschmann bliver valgets store sejrherre. Det tegner nemlig til, at hans parti, De Grønne, bliver delstatens største– også større end Angela Merkels parti CDU, der ellers har været det altfavnende parti i generationer.

Rheinland-Pfalz

Hovedby: Mainz

Indbyggere: Cirka fire millioner

Ministerpræsident (2011-2016) Malu Dreyer (SPD)

Rheinland-Pfalz i det vestlige Tyskland er et af landets store vindistrikter, men er samtidig præget af maskinindustri og kemisk industri. Som sådan er delstaten en af Tysklands mere velhavende.

Som på landsplan går Tysklands ny højreparti AfD også frem i Rheinland-Pfalz, om end i mindre grad end de to andre delstater, hvor der i dag holdes valg.

Det er måske en af grundene til, at AfD i de seneste dage har ført en skræmmekampagne med en række demonstrationer mod asylansøgere.

Ifølge de seneste målinger er der dødt løb mellem De Konservative (CDU) og Socialdemokraterne (SPD) i kampen om posten som ny ministerpræsident.

Hvis ikke CDU vinder valget, vil det være en slem skuffelse for partiet. Deres kandidat, Julia Klöckner, er nemlig blevet stiliseret til en af Angela Merkels mulige arvtagere.

Kansler Angela Merkel og Julia Klöckner. (Foto: Wolfgang Rattay © Scanpix)

Sachsen-Anhalt

Hovedby: Magdeburg

Indbyggere: Cirka to millioner

Ministerpræsident (2011-2016): Reiner Haseloff (CDU)

Sachsen-Anhalt er, hvad man kunne kalde Tysklands „rådne banan“. Det rummer ganske vist nogen industri og turisme, men er præget af arbejdsløshed, barnløshed og stor afvandring.

Flygtningekrisen har indbyggerne i Sachsen-Anhalt ikke oplevet meget af.

Det er også en forklaring på, at Tysklands ny højreparti AfD står til et jordskredsvalg – og formentlig bliver større end delstatens socialdemokrater.

AfD er et protestparti og dermed et alternativ for bl.a. socialt og finansielt svage vælgere, der føler sig svigtet af de etablerede partier.

En anden forklaring er, at Sachsen-Anhalt befolkes af mange unge nynazister. For dem vil det indvandrings- og islamkritiske parti muligvis være det mest nærliggende at stemme på.

Flygtningekrisen har indbyggerne i Sachsen-Anhalt ikke oplevet meget af. Der optages nemlig kun forsvindende få asylansøgere i den fattige delstat.

Ministerpræsident Reiner Haseloff (CDU) ser ud til at fortsætte, men får svært ved at finde en regeringspartner. AfD vil han formentlig ikke arbejde sammen med.