DNA rejser tvivl om Hitlers selvmord

Dele af et kranium, som blev fundet ved Hitlers førerbunker i 1945, stammer fra en kvinde. Det var ikke Hitler, viser DNA-undersøgelse.

Adolf Hitler begik selvmord 30. april 1945. Han tog gift, men en DNA-undersøgelse rejser tvivl om, hvorvidt han også skød sig. (© AP Graphics)

Ved Anden Verdenskrigs afslutning begik Adolf Hitler selvmord i førerbunkeren i Berlin sammen med sin kæreste Eva Braun. Talrige biografier har beskrevet, hvordan Hitler 30. april 1945 først tog gift og så skød sig selv i hovedet.

Dele af Hitlers kranium med et skudhul, som blev fundet ved bunkeren og udstillet i Moskva i 2000, syntes at have gjort ende på enhver diskussion.

DNA-prøve af kraniet

Indtil i dag. Amerikanske forskere har ved hjælp af DNA fra kraniet slået fast, at det har tilhørt en ukendt kvinde, som var under 40 år, da hun døde. En forsker fra University of Connecticut fik lov til at tage en lille prøve af kraniet, som den russiske efterretningstjeneste har holdt skjult i Moskva siden krigen.

Det opsigtvækkende resultat blev offentliggjort i USA på tv-kanalen History Channel, skriver den britiske avis The Guandian.

Ifølge arkæologen Nick Bellantoni stod det fra starten klart, at der var noget, som ikke stemte: Hovedskallen var meget tynd, mens den hos mænd normalt er kraftigere, og i det hele taget passede den mere til en person under 40 år. I april 1945 var Hitler 56 år.

Brændt ved bunkeren

I Moskva havde Bellantoni fået lov til at tage en lille prøve af de formodede rester af Hitlers kranium. Det lykkedes at udtage en lille smule DNA, som efter 64 år med sikkerhed kunne genetisk bestemmes.

Vidner har fortalt, at ligene af Hitler og Eva Braun var blevet svøbt ind til tæpper og båret ud i haven ved bunkeren i Berlin og lagt i et bombekrater. Her blev de overhældt med benzin og brændt.

Men fragmenter af kraniet, som russerne gravede op i 1946, kan ikke have tilhørt Hitler. DNA-prøver slår med sikkerhed fast, at det stammer fra en kvinde.

Næppe Eva Braun

Hvad der skete med Hitlers lig har i årtiet været omgæret af spekulationer. Da Sovjetunionens Røde Hær i maj 1945 rykkede ind i Berlin, fulgte der et hold specialister med. De gravede Hitlers lig op og foretog en retsmedicinsk undersøgelse.

En del af kraniet manglede, men det formodede man, at selvmordskuglen havde slået af. En del af underkæben kunne retsmedicinerne med sikkerhed slå fast, havde tilhørt Hitler. Det bekræftede en assistent, som havde arbejdet for Hitlers tandlæge. Samtidig fik man også bekræftet rygterne, om at Hitler kun havde haft en testikel.

Nick Bellantoni tvivler på, at resterne af hovedskallen kommer fra Eva Braun, som var 33 år, da hun døde.

- Der er ingen oplysninger om, at Eva Braun skød sig selv. Det kan være hvem som helst, mange mennesker blev dræbt i området omkring førerbunkeren, siger Bellantoni.