Dobbeltagent afværgede terrorangreb på fly

Spion infiltrerede al-Qaeda og meldte sig frivilligt til selvmordsangreb på amerikansk passagerfly. Dermed blev terrorangreb afværget.

Trods sikkerhedskontoller er det svært at opdage en bombe, der er syet ind i underbukserne.

Et plot udtænkt af al-Qaeda om at sprænge et amerikansk passagerfly i luften blev forhindret af en spion, der infiltrerede terrorgruppen, skriver Los Angeles Times.

Mandag fortalte flere medier om det afværgede terrorforsøg og citerede amerikanske embedsfolk for, at "selvmordsbomberen" var tilbageholdt. Men i virkeligheden arbejdede bombemanden for den amerikanske og saudiarabiske efterretningstjeneste.

Dobbeltagenten formåede at overbevise al-Qaeda i Yemen om, at han var villig til at udføre et selvmordsangreb på et passagerfly. Han tilbragte flere uger hos al-Qaeda i Yemen, som fremstillede den avancerede bombeanordning til formålet.

Ukendt identitet og nationalitet

Men i stedet for at begive sig ud på selvmordsmissionen rejste agenten til Saudi-Arabien, hvor han overdrog bomben til de involverede efterretningstjenester.

Embedsmændene har ikke videregivet agentens identitet eller nationalitet. Han befinder sig nu i sikkerhed i Saudi-Arabien. Bombeplottet blev holdt hemmeligt i flere uger af USA og andre lande af frygt for repressalier mod agenten og hans familie.

Både CIA og andre efterretningstjenester afviser at kommentere oplysningerne. En embedsmand siger til New York Times, at sprængladningen var syet ind i et par underbukser.

Svært at opdage bomben

Selv ved en af de kropsundersøgelser mange flyrejsende er vant til, når de skal igennem sikkerhedskontrollen, ville det have været svært at opdage bomben, fortæller han til New York Times.

Anordningen kunne desuden detoneres på to forskellige måder i modsætning til den bombe, som en terrorist forsøgte at udløse på et fly til Detroit i 2009. Detonatoren virkede ikke efter hensigten, og terroristen blev overmandet af andre passagerer.