Døde amerikanere genopstår ved valg

Registreringen af vælgere i USA er fyldt med fejl. 1,8 millioner afdøde er opført som aktive vælgere.

1,8 millioner afdøde amerikanere er opført som aktive vælgere. (Foto: Stephen Morton/Getty Images/AFP © Scanpix)

USA har ikke styr på antallet af vælgere. Mere end 1,8 millioner afdøde amerikanere er opført som aktive stemmeberettigede, og endnu flere er opført som vælgere i mere end én stat. Det oplyser den uafhængige tænketank Pew Center of States.

- Registreringen af vælgere er adgangsporten til at tage del i vores demokrati. Men det antikverede system baseret på papirer plages af fejl og ineffektivitet, siger David Becker fra Pew Center of States.

-Spild af penge

Af de omkring 24 millioner ukorrekte registreringer, som svarer til 13 procent af samtlige stemmeberettigede, udgør afdøde over 1,8 millioner af fejlene, ifølge undersøgelsen.

- Det er spild af penge, og problemet underminerer vælgernes tillid, siger David Becker, der også mener, at myndighedernes sløseri kan svække borgernes tiltro til ægtheden af valgresultaterne.

Omkring 2,75 millioner amerikanere er opført som vælgere i mindst to delstater. Desuden er cirka 12 millioner registreret under en forkert adresse. Enten er de flyttet, og hvis ikke vil postvæsnet have svært ved at opspore dem, ifølge David Becker.

Ny vælger koster 7,67 dollars

Ikke alene er systemet behæftet med fejl. Det er også voldsomt meget dyrere end de mere moderne måder at holde orden i vælgerskaren på.

En undersøgelse lavet i den nordvestlige delstat Oregon viser, at registrering af en ny vælger koster 7,67 dollar. Til sammenligning koster det kun 35 cent per vælger i Canada, der anvender bedre teknologi end USA.

Over 51 millioner stemmeberettigede amerikanere er slet ikke opført som vælgere i myndighedernes systemer. Det svarer til næsten en fjerdedel af samtlige vælgere. I Canada er 93 procent af de stemmeberettigede registreret.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk