Dødelig diarré spreder sig efter cyklon: Folk drikker af beskidte vandpytter

En stigning i kolera-tilfælde sætter pres på nødhjælpsorganisationer i Mozambique.

To uger efter den dødelige cyklon Idai ramte sydøstafrikanske Mozambique, begynder omfanget af konsekvenserne nu at stå klar.

Cirka 1,85 millioner mennesker er på den ene eller anden måde påvirket af ødelæggelserne alene i Mozambique, og mindst 750 er døde på tværs af Mozambique, Zimbabwe og Malawi, oplyser FN's kontor for humanitære katastrofer.

Internationale nødhjælpsorganisationer er massivt til stede i Mozambique, hvor oversvømmelser har lagt hele byer under vand og kostet tusindvis af mennesker deres hus og ejendele.

Og nu står landet overfor en helt ny katastrofe: manglen på rent drikkevand.

Det er et resultat af de store ødelæggelser og har ført til en stigning i andelen af mennesker smittet med blandt andet den dødelige, vandbårne sygdom kolera.

Det fortæller den humanitære nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser, der er til stede i de hårdest ramte områder, til DR Nyheder.

- Alene i Beira, en by på en halv million indbyggere, behandler vi lige nu over 300 mennesker om dagen, og tallet stiger, fortæller katastrofekoordinator Gert Verndock.

Han varsler om, at en decideret kolera-epidemi vil bryde ud indenfor de næste par uger.

'Vi må improvisere for at hjælpe folk'

Nødhjælpsorganisationen Unicef melder onsdag, at drikkevandssystemerne i store dele af Beira nu er genoprettet, hvilket kan bremse udbredelsen af kolera.

Men skaden er sket, vurderer Gert Verndock fra Læger uden Grænser, der oplever, at befolkningen i Beira flere steder stadig må bruge forurenede vandkilder.

- Vandsystemerne i byen er ikke hundrede procent funktionelle endnu, og i starten virkede de slet ikke, fortæller han.

Vandbårne sygdomme har allerede kostet menneskeliv i Beira. Onsdag døde et etårigt barn på en hospitalsklinik i byen. (Foto: MIKE HUTCHINGS © Scanpix)

- Vi så folk drikke af beskidte vandpytter på vejene, fordi de ikke havde andre muligheder. I dag står mange stadig i kø til brønde, der er blevet inficeret med urent vand og skal renses. Folk ved godt, at det giver kolera, men de er desperate.

Den voksende andel af kolera-tilfælde sætter pres på organisationens hospitalsklinikker i området, hvor der er mangel på læger, sengepladser og medicinske redskaber.

Kolera er stærkt smitsomt, og de trænge kår bringer de øvrige patienter i fare for at pådrage sig sygdommen.

Ansatte blander en klorinopløsning, der bliver brugt på de hospitalsklinikker i Beira, der håndterer vandbårne sygdomme. (Foto: MIKE HUTCHINGS © Scanpix)

Gert Verndock estimerer, at Læger uden Grænser i det næste stykke tid dagligt vil tilse 500-600 patienter med alvorlige diarré-symptomer. I øjeblikket har organisationen 150 senge til rådighed.

- Da sygdommen lige brød ud, havde vi 160 diarré-patienter på én gang, der havde brug for behandling. Skadestuen var i forvejen totalt fyldt, så vi var nødt til at stille dem udenfor hospitalet langs en væg, som vi bankede søm i og hang deres IV-drop på, fortæller Gert Verndock.

Han understreger, at der i øjeblikket også er en stigning i patienter med andre, mindre alvorlige infektioner i forbindelse med oversvømmelserne. Blandt andet har oversvømmelserne skabt små søer med stillestående vand, hvilket er fremragende ynglegrund for malariamyg.

Beira er ved at blive genopbygget

Der er dog håb forude, lyder det fra Læger uden Grænser.

For i takt med at oversvømmelserne trækker sig tilbage, og flere byer bliver genoprettet, har befolkningen i Mozambique bedre overskud til at tage kolera-udbruddet alvorligt, forklarer Gert Vendock. Det har ikke været tilfældet i de seneste dage.

  • Manglen på mad har været en af de største bekymringer i Mozambique, efter cyklonen ramte. (Foto: MIKE HUTCHINGS © Scanpix)
  • Lejre for folk, der er blevet fordrevet fra deres byer, er blevet oprettet i kølvandet på cyklonens hærgen. (Foto: MIKE HUTCHINGS © Scanpix)
  • Blandt andet skoler er omdannet til evakueringscentre, efter mange er efterladt uden tag over hovedet. (Foto: Benjamin Suomela © Scanpix)
1 / 3

- Folk har mistet hus, ejendele og måske familiemedlemmer. Hvis man har mistet sine børn, tænker man måske ikke over, at man har diarré.

- Én patient kom til os og havde desperat brug for mad, lige efter cyklonen havde ramt. Et par dage senere kom han og fortalte, at hans far var død af diarré - han var ikke blevet behandlet, for diarré var ikke en prioritet på det tidspunkt, siger han.

Beboere i Mozambique bruger meget tid på at stå i kø til vand eller mad. (Foto: Yasuyoshi CHIBA © Scanpix)

Unicef har i de seneste døgn også arbejdet på at stable kolerabehandlingscentre på benene, fortæller organisationen. De er nu fuldt funktionsdygtige.

- Vores erfaring er, at vandbårne sygdomme er en af de største børnedræbere i katastrofer som denne, siger generalsekretær i Unicef Danmark, Steen M. Andersen.

Organisationen bruger nu "alt fra droner til gåben" til at få kolera-vacciner ud til befolkningen, siger han.

Hos Læger uden Grænser arbejder man med lokale sundhedsmyndigheder om at åbne flere kolerabehandlingscentre i Beira-området.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter