Dødelige protester mod vandmangel i Iran. Præsidenten skyder skylden på nabolandene

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, opfordrer Iran til at tage sig af vandmanglen i stedet for at slå ned på demonstranterne.

Det sydlige Iran oplever lige nu store protester mod mangel på vand i regionen. (Foto: Lisi Niesner © Ritzau Scanpix)

Mindst ni er omkommet i demonstrationer, der kritiserer regimet i Iran og manglen på hjælp i den værste tørke i 50 år i Iandet.

Det meddeler aktivister i provinsen Khuzestan i det sydvestlige Iran, rapporterer flere internationale medier. Netop denne region er et af landets varmeste, hvor temperaturerne kan nå 50 grader celsius.

Protesterne brød ud i sidste uge på grund af mangel på vand og en tørke, der har plaget området i flere måneder nu.

Floder og søer er udtørret, marker ligger visne hen, kvæg dør, og i flere end 700 landsbyer er der næsten ikke mere drikkevand, ifølge observatører. Det har både ført til strømafbrydelser, vandmangel og problemer i landbruget.

Landets præsident, Hassan Rouhani, skød skylden for krisen på Irans nabolande, som han opforderer til tænke sig om, når det kommer til at bruge flodvandene.

Hassan Rouhani i en tale transmitteret på Islamic Republic of Iran Broadcasting, der er gjort tilgængelig af AP.

- Når et land bruger alt vandet i floderne Tigris og Eufrat, og et land, der ligger længere nede af floden, fratages det vand, så har det en stor indvirken, beklagede præsidenten på et pressemøde på statstv, der er gjort tilgængeligt af nyhedsbureaet AP.

Protesterne spreder sig

Manglen på vand har fået tusinder på gaden om aftenen i flere byer i Khuzestan, og sikkerhedsstyrker har slået protesterne ned med hård hånd, ifølge observatører. Siden har protesterne spredt sig til byen Aligoodarz i naboprovinsen Lorestan.

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty International bliver der ikke kun brugt tåregas og gummikugler, men også skarp ammunition mod demonstranterne.

Det officielle dødstal er på tre: to demonstranter og en politibetjent. Men reelt lader der altså til at være mindst ni, heriblandt en mindreårig.

Herunder ses mobiloptagelser, som AP har delt. Nyhedsbureaet mener, at billederne stammer fra støtteprotester fra hovedstaden Teheran, hvor folk marcherer ned af Jomhuri Islami Avenue og råber, at politiet skal hjælpe de demonstrerende i det sydlige Iran.

Aktivister melder også om 100 anholdte i forbindelse med protesterne. Mange sårede tør ikke tage på hospitalet og blive behandlet af frygt for arrestation.

FN: Gør noget ved vandmanglen

Videoer på sociale medier viste i sidste uge ifølge CNN, hvordan iranske sikkerhedsstyrker brugte tåregas foran indenrigsministeriet i hovedstaden Teheran mod demonstranter, der støttede protesterne i Khuzestan.

Situationen fik fredag FN's højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, til at opfordre Iran til at tage sig af vandmanglen i provinsen i stedet for at slå ned på demonstranterne.

- Det vil kun bidrage til vreden og desperationen, hvis folk bliver skudt og arresteret, sagde hun ifølge nyhedsbureauet Reuters.

En talsmand for Irans udenrigsministerium tog lørdag afstand fra Bachelets "falske beskyldninger".

Her sagde han også, at de byggede på "forkert information".

Facebook
Twitter