'Dødens Købmand' er så skurke-agtig, at han har været inspiration for en Hollywood-film

Det er en berømt og berygtet våbenhandler, som USA har sendt tilbage til Rusland som en fri mand til fordel for en amerikansk basketball-spiller.

Viktor Bout blev arresteret i Bangkok i 2008 efter et omfattende eftersøgningsarbejde, der også involverede danske PET-agenter. (Arkivfoto) (Foto: © Narong Sangnak, Scanpix Denmark)

Det er lidt af en skurke-karakter, der i dag lander på russisk jord efter 12 års fængsel i USA.

Den russiske våbenhandler Viktor Bout er blevet byttet med den amerikanske basketball-spiller Brittney Griner i en fangeudveksling. Mens Griner sad i fængsel i Rusland for at have været i besiddelse af cannabisolie til en e-cigaret, er Viktor Bouts bagkatalog af lovovertrædelser af en ganske anden kaliber.

Viktor Bout står bag så mange våbenleverancer til brutale borgerkrige, at han bliver kaldt 'Dødens Købmand'. Hans liv har inspireret en Hollywood-film med Nicolas Cage i hovedrollen, og hans anholdelse i Bangkok i 2008 trækker tråde til PET og København.

Tilnavnet 'Dødens Købmand'

(Arkivfoto) (Foto: © handout, Scanpix Denmark)

Borgerkrigene i Angola, Congo, Rwanda, Uganda, Afghanistan, Liberia, Sierra Leone, Peru, Togo, Colombia og Irak har én ting til fælles:

I alle tilfældene formodes det, at Viktor Bout har forsynet i hvert fald den ene part i konflikten med våben. I nogle tilfælde er han endda mistænkt for at have leveret skyts til begge de stridende parter. Det skrev Berlingske i en meget udførlig gennemgang af hans virke tilbage i 2010.

Victor Bout var våbenhandler - en særdeles produktiv en af slagsen - og han har ifølge Berlingske leveret kamphelikoptere, missiler, maskinpistoler og meget andet til krigene.

Den forhistorie har givet ham kælenavnet 'Dødens Købmand'.

Det hele startede med et ophold i De Forenede Arabiske Emirater i 90'erne, da Viktor Bout selv var i midten af 20'erne. Her oprettede han luftfragtselskabet Air Cess, og det blev hans start ind i våbenindustrien, skrev The New Yorker i et portræt af ham i 2012.

Hans våbenleverancer til den alenlange liste af borgerkrige gjorde ham berygtet og også så berømt, at han udgjorde inspiration til filmen 'Lord of War', hvor Nicolas Cage spiller rollen som eftersøgt våbenhandler.

I 2002 blev Bout efterlyst via Interpol - seks år senere blev han fanget.

Det er altså en person, USA kæmpede hårdt for at få bag lås og slå, som nu er blevet løsladt til fordel for basketball-spilleren Brittney Griner.

Tråde til København

(Arkivfoto) (Foto: © damir Sagolj, Ritzau Scanpix)

En russisk våbenhandler og borgerkrige i Mellemøsten og Afrika har umiddelbart ikke meget med København at gøre, men alligevel bliver den danske hovedstad central i anholdelsen af Viktor Bout.

I 2008 mødtes en af Bouts håndlangere med medlemmer af den columbianske oprørsgruppe Farc i København. Det troede håndlangeren i hvert fald.

I virkeligheden var der tale om amerikanske agenter, der gav sig ud for at ville købe våben, og danske PET-agenter lyttede med på mødet, der senere blev brugt som bevismateriale mod Viktor Bout.

Ifølge avisen var mere end 100 agenter fra en lang række efterretningstjenester involveret i den omfattende mission for at få ram på Viktor Bout.

Senere indvilgede Bout i personligt at mødes med de amerikanske agenter, han troede var medlemmer af den columbianske oprørsgruppe, i Bangkok. Her klappede fælden.

Bout blev anholdt på et hotel i Thailands hovedstad og blev senere idømt 25 års fængsel i USA.

Efter at have modtaget sin straf, udtrykte Bout via sin advokat, at han ikke troede, "det var enden", skriver The New York Times. Og den forudsigelse fik den nu frie mand altså ret i.

Byttehandlen

Ifølge lokale medier er det det her fly, der fredag fragtede Viktor Bout tilbage til Rusland. (Foto: © TATYANA MAKEYEVA, Ritzau Scanpix)

Mens Viktor Bout er kendt som lidt af en skurk i Vesten, er billedet af ham i russiske medier et ganske andet.

Her bliver han beskrevet som både en "fantastisk person" og "forretningsmand".

En russisk humanitær organisation beskriver sågar løsladelsen som en tidlig "nytårsgave", skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

Af den almene russiske befolkning er han for mentlig ikke en velkendt person, men for det russiske styre er det en "stor sejr", at Bout er kommet fri, forklarer Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Han bliver hyldet som en, der har tjent den russiske stat og fremmet Ruslands interesser, fordi han har været med til at forsyne de sider af konflikterne, som Rusland støtter, med våben, siger han.

Viktor Bout landede ifølge nyhedsbureauet AP på russisk jord i går:

Se den spektakulære fangeudveksling mellem den amerikanske basketballspiller Brittney Griner og den berygtede russiske våbenhandler Viktor Bout, der fandt sted i Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater.