'Dødens købmand' kendt skyldig i New York

PET har deltaget i aktionen mod russeren Viktor Bout, som nu er fundet skyldig i våbenhandel.

Viktor Bout, FARC, (Foto: © Damir Sagolj, Scanpix/Reuters)

En russisk mand, der er blevet kendt verden over som "Dødens købmand", er onsdag blevet kendt skyldig i våbenhandel ved en retssag i New York.

Nævningene har fundet beviser for, at Viktor Bout var i færd med at forberede en stor leverance af våben til Farc, den colombianske guerillabevægelse, skriver flere medier.

PET deltog i efterforskning

Under den verdensomspændende efterforskning mod russeren har blandt andre danske betjente fra Politiets Efterretningstjeneste deltaget.

Bout er blevet fældet som følge af en undercover-operation, som blev sat i scene af det amerikanske narkopoliti Drug Enforcement Administration.

Det endte med, at han i marts 2008 lod sig lokke til at rejse fra Moskva til Bangkok i Thailand, hvor en stribe DEA-agenter i samarbejde med det lokale politi anholdt ham på et Sofitel hotel.

Beskrives som ærlig forretningsmand

Viktor Bout er blevet portrætteret i bøger, og en film fra 2005 med Nicolas Cage i hovedrollen er inspireret af hans farverige karriere inden for international våbenhandel.

I hjemlandet nyder han en del opbakning, og for få dage siden rettede flere medlemmer af det russiske parlament - Dumaen - en indtrængende appel til dommeren i New York. Heri beskrives Bout som en ærlig og respektabel forretningsmand, som oven i købet er et eksemplarisk familiemenneske.

Men den føderale distriktsdomstol på Manhattan fastslår altså, at Viktor Bout deltog i en sammensværgelse om at sælge blandt andet jord til luftmissiler til Farc.

Risikerer op til 40 års fængsel

Han risikerer mindst 25 års fængsel for selve våbenhandlen, og desuden kan der komme yderligere 15 år oveni for at understøtte en fremmed terrororganisation. Straffen udmåles 8. februar.

Dokumenter fra sagen viser, at PET en januardag i 2008 havde placeret mikrofoner og andet overvågningsudstyr på et Best Western Hotel i København, da en af Bouts kontakter, briten Andrew Smulian, mødtes med en person ved navn "Carlos" og andre mænd.

Smulian troede fuldt og fast på, at Carlos repræsenterede Farc. Smulian trak den anden til side og sagde:

- Jeg vil give dig min vens navn, så du ved besked, men det er kun mellem dig og mig. Det er Viktor Bout. Han kaldes "Dødens Købmand". Og hele verden er efter ham.