Dødsdommen skiller vandene

Næsten overalt i verden er der glæde over, at Saddam Hussein er blevet dømt skyldig i forbrydelser med menneskeheden. Man mange steder lyder der kritik af dødsdommen. Det gælder bl.a. udenrigsminister Per Stig Møller.

I den shiamuslimske bydel Sadr stormede indbyggerne ud på gaden for at vise deres glæde over dødsdommen. (Foto: THAIER AL-SUDANI © Scanpix)

Dødsdommen over Iraks tidligere diktator, Saddam Hussein, bliver hilst med stor tilfredshed over det meste af verden. Og særlig i USA og Storbritannien bliver der klappet over at Saddam Hussein skal hænges for forbrydelser mod menneskeheden.

I Danmark udtrykker uderigsminister Per Stig Møller glæde over, at processen er bragt til ende, og at det er sket ved en åben domstol.

Danmark imod dødsstraf

- Det giver håb om, at Irak kan lukke et sort kapitel i landets historie. Fra dansk side støtter vi etableringen af et demokrati og et uafhængigt retsvæsen i Irak, men vi støtter ikke dødsstraf, hvilket vi flere gange har gjort klart over for den irakiske regering. Derfor har vi fra danske side heller ikke ydet støtte til den særlige domstol, siger udenrigsministeren.

Men fra USA lød der ikke kritik af dødsdommen. Amerikanske embedsmænd taler om, at Irak nu har nået en "milepæl".

- En tidligere diktator, frygtet af millioner, som uden barmhjertighed eller dom dræbte sine egne borgere og førte krig imod nabolande, er dømt i sit eget land. Stillet til ansvar af en domstol, der har haft almindelige borgere som vidner, siger Zalmay Khalilzad, USA's ambassadør i Bagdad.

Uafhængigt retsvæsen

- Vi har nu et klart bevis for, at Irak har et uafhængigt retsvæsen, siger talsmanden for Det Hvide Hus, Tony Snow.

Den britiske regering siger, at Saddam nu er "holdt ansvarlig" for sine forbrydelser.

Men samtidig opfordrer EU, som Storbritannien er medlem af, til, at Saddams liv skånes. I en erklæring fra EU-formandslandet Finland hedder det, at Europa tager afstand fra dødsstraf.

Heller ikke Rusland er begejstret for dødsdommen.

Dommen er et faresignal

- Det vil få "katastrofale konsekvenser", hvis Saddam Hussein hænges, siger formanden for det russiske parlaments udenrigskomité, Konstantin Kosatjev.

Han siger, at Irak i forvejen er på nippet til at bryde sammen. Derfor er søndagens dødsdom et faresignal.

- Det er indlysende, at ved at dømme ham til døden vil det irakiske samfund blive yderligere splittet, og sunnierne vil ikke anerkende denne dom, sagde han.

Saddam Hussein er sunnimuslim.

Glæde i Iran

I Iran, der i 1980'erne udkæmpede en otte år lang og blodig krig imod Irak, er der jubel over dødsdommen. Dog er der bekymring for, at han ikke stillet til ansvar for sine "krigsforbrydelser" i krigen imod Iran, hvis han bliver hængt i en fart.

I Kuwait, der blev invaderet af Irak i 1990, var der også tilfredshed, selv om nogle siger, at de hellere havde set, at han rådner op i en celle, til han dør naturligt.

I de palæstinensiske områder fordømmer det sunnimuslimske Hamas dødsdommen. Hamas sidder nu på regeringsmagten i selvstyret, men tidligere, og da Saddam var ved magten i Bagdad, støttede han Hamas i organisationens voldelige kamp imod Israel.