Dødstallet fortsætter med at stige i amerikansk vinterkaos: Millioner mangler vand, og hamstring er i gang

Mindst 58 menes at have mistet livet som følge af det hårde vejr, skriver New York Times.

Der er næsten tomt på hylderne i et supermarked i Houston, Texas. Der er rift om vandet, fordi mange ikke længere har det i egne haner. (Foto: Go Nakamura © Scanpix)

Flere amerikanske delstater er stadig lammet af hårde frostgrader - og nye dystre meldinger tikker fortsat ind fra blandt andet sydstaten Texas, hvor situationen for millioner af mennesker har udviklet sig til et sandt mareridt.

Lige nu er rent drikkevand en knap ressource, og omkring 13 millioner indbyggere har fået klar besked på at koge det vand, der kommer ud af egne haner, før de må drikke det. Det skriver NBC News.

Det skyldes, at vejrsituationen har beskadiget vandrør og forsyningsforbindelser. Mange står dog helt uden vandforsyning på grund af netop sprængte rør - og det har blandt andet resulteret i hamstring i supermarkederne.

Ifølge New York Times har næsten 60 mennesker mistet livet i USA på grund af de vilde vejrforhold og konsekvenserne af dem - og man må forvente, at der er risiko for, at det tal vil stige yderligere de næste dage.

Texas kan ikke længere selv løse problemerne

Situationen er uvant for mange amerikanerne og især for både borgere og myndigheder i Texas, der ikke er vant til at håndtere storm og kulde i det omfang, som har været tilfældet den seneste tid.

Og som konsekvens af situationen vil den amerikanske præsident, Joe Biden, nu erklære Texas til at være i det, der på amerikansk kaldes en for en "major disaster" - altså en større katastrofe.

Konkret betyder det blandt andet, at Taxas nu ikke længere vurderes til at kunne løse problemerne på egen hånd, og at der er brug for langsigtet hjælp til delstaten for at få kontrol med situationen.

Flere indbyggere i Texas har den seneste uge overnattet i herberger og varmestuer på grund af strømsvigt i eget hjem. (Foto: SHELBY TAUBER © Scanpix)

Udover problemer med vandforsyningen har millioner af indbyggere også levet i mørke og kulde den seneste uge på grund af elnedbrud. Det har tvunget folk til at søge mod herberger, varmestuer og hoteller.

Dog har langt de fleste fået strømmen tilbage nu, og 'kun' omkring 90.000 indbyggere mangler i skrivende stund fortsat strøm i hjemmet. Det tal var på over fire millioner tidligere på ugen.

  • Det er ikke kun vand, supermarkederne i Texas ikke længere har på hylderne. Det er også en lang række madvarer - især dem på køl. (Foto: Go Nakamura © Scanpix)
  • Frivillige er her i gang med at uddele vand til dem, der ikke har adgang til det hjemme. Mange indbyggere i Texas har på det seneste både kæmpet med kulde på grund af el-nedbrud og vandmangel. (Foto: Justin sullivan © Scanpix)
  • Poser med mad er her gjort klar til at blive sendt ud til dem, der er løbet tør. Frostgraderne ventes denne weekend at blive afløst af op mellem 10 og 15 grader varme. (Foto: Go Nakamura © Scanpix)
1 / 3

Senator-skandale midt i kaos

Mens myndighederne kæmper for at få systemerne op at køre igen i sydstaten, breder vreden sig blandt indbyggerne.

Mange er sure over, at deres senator Ted Cruz onsdag aften lokal tid valgte at forlade delstaten for at flyve til badedestinationen Cancún i Mexico.

Ted Cruz blev fanget af journalister i Cancún kort før, at han fløj hjem til USA. Her fortalte han blandt andet, at han var rejst til Mexico, fordi han gerne ville være en god far for sine døtre. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Ifølge flere amerikanske medier havde Cruz planer om at arbejde fra varmen i denne weekend - fordi hans døtre "havde frosset i to dage", og derfor gerne ville en tur til Mexico.

Den beslutning udviklede sig hurtigt til en mediestorm - og republikaneren måtte sadle om og er nu hjemme på adressen i Houston.

- Det var afgjort en fejl. Set i bakspejlet skulle jeg ikke have gjort det, lød det kort efter hjemkomsten fra Cruz.

Mange er dog fortsat vrede på senatoren og spørger sig selv, hvordan han overhovedet kunne tænke på at forlade delstaten midt i den kaotiske situation.

På de sociale medier bliver der publiceret flere og flere opslag, der gør grin med Ted Cruz under hashtags som #CancunCruz og #TedFled - og på gaderne i Texas udtrykker flere også deres kritiske holdning til ham.

"Texanerne frøs. Ted flygtede", står der på lastbilen her. Den kører rundt i Houston ikke langt fra Ted Cruz' adresse. Vejret er ved at vende i Texas - men mange mangler fortsat vand og strøm. (Foto: Justin sullivan © Scanpix)

Farligt at køre på vejene i Virginia

Det er ikke kun i Texas, at vejret skaber udfordringer. Omkring 78 millioner amerikanere har fået advarsler om vejrets potentielt farlige udvikling, og flere end 27 millioner indbyggere har direkte fået meldinger om hård frost.

Det skriver CNN.

I delstaten Kentucky har stormvejr påvirket infrastrukturen mange steder, og i Virginia opfordrer guvernør Ralph Northam indbyggerne til at ikke at køre bil, fordi det er "meget farligt" på grund af vejret.

Også i for eksempel New York City er der faldet store mængder sne, men situationen har der ikke udviklet sig i nærheden af at være så problematisk, som den er andre steder.

På Manhattan i New York City har flere biler i løbet af februar været begravet af sne. (Foto: Mike Segar © Scanpix)

Vinterstormene og de kolde temperaturer påvirker ikke kun den amerikanske befolkning, men også dyrene i landet.

Ifølge CNN modtager dyreværnet i for eksempel Houston flere end fire gange så mange henvendelser, som det plejer. Henvendelserne handler om dyr, der har brug for at blive hjulpet på grund af især kulden.

Normalt er antallet af henvendelser på omkring 30 om dagen - lige nu er man oppe på omkring 150 henvendelser.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter