Dødstallet sætter rekord trods restriktioner: Nu må italienerne ikke rejse ud af deres hjemby til jul

Italienerne må vinke farvel til skiferier, julemarkeder og nu også juleaften med familiemedlemmer, der bor i andre byer.

Italienere på juleshopping i Milano tidligere på ugen, efter regeringen løftede restriktioner i visse regioner i Italien. (Foto: Daniel dal Zennaro © Scanpix)

Jul med stuen fyldt med familien, nytårsfest med vennerne, der er rejst til fra nær og fjern, og måske endda en sviptur til en af Italiens mange skibakker er normalt en del af traditionen, når italienerne fejrer den kommende højtid.

Men nu varsler de italienske myndigheder, at mange i år ikke kommer til at få den jul, som de havde håbet på.

I hvert fald indfører man nu et rejseforbud i juleferien, der betyder, at italienerne ikke må rejse imellem regionerne.

Det gælder fra den 21. december til den 7. januar. Oveni det kommer endnu et rejseforbud, som gælder specifikt for juleaften, 1. juledag og nytårsdag. Her bliver det forbudt at rejse ud af sin egen hjemby.

Udmeldingen kommer, netop som Italiens corona-dødstal når sit højeste antal døde siden pandemiens start – 933 har mistet livet på blot ét døgn.

- Vi må ikke sænke facaderne. Vi må eliminere risikoen for en tredje bølge, som kan ankomme i januar – og som ikke er mindre alvorlig end den første og anden, lød det i går fra premierminister Giuseppe Conte.

Premierminister Giuseppe Conte under gårsdagens pressemøde, som blev afholdt i Chigi paladset i Rom. (Foto: Giuseppe Lami © Scanpix)

Restriktioner halverer antallet af smittede

Italien er et af de lande i Europa, der har været særligt hårdt ramt af virusset, ikke mindst i foråret, da udbruddet startede. Her i efteråret har smitten taget til igen, hvilket i begyndelsen af november fik regeringen til at genindføre en del af de restriktioner, der var blevet løftet lige inden sommeren.

En del af dem var begrænset til særlige regioner, men de indeholdt blandt udgangsforbud, lukkede restauranter og i flere regioner en decideret nedlukning.

Selvom dødstallet er steget i den senest tid, har restriktionerne ikke været helt uden effekt.

Faktisk er antallet af registrerede smittede næsten halveret på blot to uger. Den 13. november var antallet af smittede knap 41.000, mens det i går var nede på cirka 23.000.

De gamles sygdom

Der kan være flere forklaringer på, at de to tal stikker i forskellige retninger, forklarer DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.

- For det første kan det være, at smittetallet kun udgør en lille del af dem, der rent faktisk er syge. Italien tester deres indbyggere, men slet ikke i lige så høj grad som vi gør i Danmark, hvor vi har en enorm test-kapacitet, siger hun.

Italienerne får taget antistof-tests i Torino i går. (Foto: TINO ROMANO © Scanpix)

En anden faktor er, at dødstallet ofte er flere uger forsinket i forhold til smittetallet, da det tager tid, før smittede bliver så syge, at de dør med virusset. Til sidst er der det faktum, at en stor del af Italiens befolkning befinder sig i risikogruppen.

- Italien har en virkelig stor aldrende befolkning, så der er rigtigt mange gamle mennesker i forhold til andre steder i verden, fortæller hun.

Hele 22 procent af Italiens befolkning er 65 år eller ældre, kun overgået af Japan, hvor 28 procent af befolkningen udgøres af ældre over 65.

En jul uden kram og kys

Allerede i slutningen af november meddelte premiereministeren, at italienerne skulle forberede sig på en”en mere sober jul uden forsamlinger juleaften, kram og kys”.

Det betyder blandt andet, at italienerne i år ikke vil kunne komme til at fejre jul og nytår på skibakkerne, som mange ellers har tradition for. Heller ikke de italienske julemarkeder åbner i år.

Selvom det er endnu et indgreb i italienernes frihed, er det nødvendigt, vurderer DR's Europa-korrespondent.

- Når så mange mennesker bliver ved med at dø, må man erkende, at der er ikke nogen vej udenom at gøre alt det, man kan. Men ja, det er en ærgrelse for italienerne, og om det er det rigtige, det kan jo altid diskuteres, for det er altid en vægtning mellem for eksempel den ældre generations helbred og risikoen for ensomhed, siger Anna Gaarslev.

- I Italien har man en enorm respekt og kærlighed for de gamle, som vi ikke helt oplever i samme grad på vores breddegrader, og derfor diskuterer man nu, hvordan de her restriktioner påvirker landets gamle, tilføjer hun.

Tre ældre italienske herrer tager sig et spil bocce i Milano i midten af oktober. (Foto: FLAVIO LO SCALZO © Scanpix)

Delstaterne: "Umuligt at finde en balance"

De nye, strikse rejserestriktioner møder skarp kritik fra Italiens regionale regeringer, som siger, at de ikke er blevet konsulteret i spørgsmålet af landets regering.

- Den manglende diskussion har gjort det umuligt at afbalancere kravene med familiernes behov, lyder det i en fælles udtalelse.

Attilio Fontana, som er guvernør i Lombardiet, der er den hårdest ramte region i hele Italien, kalder restriktionerne for ”skøre”.

I alt har 58.000 mennesker mistet livet med corona i Italien, siden virusset brød ud i foråret. Flere end 1,6 millioner italienere er blevet registreret smittede.

Facebook
Twitter