Dødstallet stiger efter jordskælv i Japan

Der venter et besværligt oprydningsarbejde i Japan, hvor mange er døde og sårede efter to jordskælv.

Tusindvis har fået ødelagt deres hjem efter jordskælvene. (Foto: © Kyodo, Scanpix)

Dødstallet stiger efter de to jordskælv, der de seneste dage har ramt det sydlige Japan.

Ifølge nyhedsbureauet AP er antallet af døde nu oppe på 29, mens over 1500 meldes såret. 70.000 mennesker har forladt deres hjem, og tusindvis har måttet søge ly på skoler og i hotellobbyer.

Tallene vil formentlig stige i forbindelse med oprydningen, der meget vel kan blive forsinket visse steder på grund af regn og mudderskred.

Det første jordskælv ramte torsdag, og mens redningsarbejdere stadig forsøgte at rydde op efter det store jordskælv i byen Kumamoto på øen Kyushu i det sydlige Japan, ramte et nyt jordskælv nær samme by.

Skælvet, der ramte klokken 01.25 natten til lørdag lokal tid, havde ifølge USGS en styrke på 7,0 og ramte i en dybde af 40 kilometer. Japanske myndigheder har målt skælvet til 7,3.

Jordskælvene kan ifølge Japans Meteorologiske Agentur (JMA) også have spillet ind på, at vulkanen Mount Aso er gået i et mindre udbrud. Vulkanen er den største aktive vulkan i Japan.

Samlet set er beredskabsniveauet i Japan efter jordskælvene på to på en skala, der går fra et til fem.

Japan er et af de mest udsatte lande i verden, når det kommer til jordskælv. Landet har et af klodens mest strikse bygningsreglementer, der betyder, at skaden på infrastrukturen ofte er minimal selv efter store rystelser.