Dødstallet stiger i Beirut: 'Vi er vidne til en kæmpe katastrofe'

Mindst 78 personer har mistet livet og 4.000 meldt såret efter voldsom eksplosion i den libanesiske hovedstad.

Store dele af Beirut er hårdt ramt efter gårsdagens voldsomme eksplosion.

- Vi er vidne til en kæmpe katastrofe. Der er ofre og sårede overalt.

Sådan lyder ordene fra chefen for Røde Kors i Libanon, George Kettani, ifølge lokale medier.

I den libanesiske hovedstad Beirut fortsætter dødstallet med at stige efter gårsdagens voldsomme eksplosion, der havde sit epicenter i Beiruts havneområde.

Eksplosionen ramte med samme kraft som et jordskælv med en styrke på 3,5, lyder det ifølge Tysklands center for geovidenskab, beretter nyhedsbureauet AP.

I skrivende stund har mindst 78 personer mistet livet, mens omkring 4.000 mennesker er meldt såret. Mange bygninger er kollapset, og dødstallet forventes at stige i den kommende tid.

Det ved vi om eksplosionen

  • Eksplosionen skete tirsdag eftermiddag dansk tid i et havneområde i Libanons hovedstad, Beirut. Der var angiveligt først en mindre eksplosion, efterfulgt af en større.

  • Årsagen til eksplosionen er endnu ukendt. Ifølge Libanons justitsminister skete eksplosionen i et område, hvor der opbevares eksplosive materialer, skriver CNN og BBC.

  • De mange sårede kan ikke få den rette behandling, da byens hospitaler er overfyldte. Mange af de sårede skal opereres, og hospitalet appellerer til folk om at donere blod. Der er desuden fortsat mange sårede fanget i murbrokker.

  • Braget ødelagde bygninger og splintrede vinduerne i huse flere kilometer væk. Angiveligt kunne rystelserne mærkes på Cypern, 230 km væk.

  • Eksplosionen kommer på det værst tænkelige tidspunkt, da Libanon er på randen af kollaps hvirvlet ind i en kæmpe økonomisk, politisk og fødevaremæssig krise.

- Der er mange mennesker, der forsat er savnet. Folk spørger skadestuen om deres kære, og det er svært at lede om natten, fordi der ikke er noget elektricitet, siger Libanons sundhedsminister, Hamad Hasan, ifølge Reuters.

- Vi står over for en rigtig katastrofe og har brug for tid til at vurdere omfanget af skaderne.

Pressede hospitaler

I store dele af Beirut er bygninger kollapset, mens folks vinduer er smadret som følge af den voldsomme eksplosion, der sendte destruktive trykbølger gennem storbyen.

Ambulancer skyndte sig i går til Beirut fra flere omkringliggende områder, mens hospitaler hurtigt blev overfyldt, og myndighederne begyndte at efterlyse blod til de mange sårede, beretter AP.

Selv på god afstand, var man ikke i sikkerhed, da eksplosionen rystede millionbyen:

Mange personer er fortsat savnet, og redningsarbejdere har i nat haft travlt med at lede efter overlevende i murbrokker og ødelagte bygninger. Redningsarbejdet er blevet besværliggjort af, at der mange steder i Beirut ikke er noget elektricitet.

Landets enorme økonomiske krise betyder, at der mange steder i landet kun er strøm få timer om dagen.

DR Nyheder har været i kontakt med libaneseren Omar Sarawan, som bor tre kilometer fra havnen. Sådan så der ud i hans stue i går efter eksplosionen. (Foto: Omar Sarawan)

Der er endnu ikke klarhed om, hvad der var skyld i eksplosionen, men Libanons præsident, Michael Aoun, siger ifølge BBC, at 2.750 tons højeksplosivt ammoniumnitrat blev opbevaret i en lagerbygning i havneområdet. Stoffet kan bruges både som gødning og til at lave bomber.

Præsidenten i det økonomisk-pressede land siger, at regeringen vil frigive omkring 415 millioner kroner fra en nødpulje, og at man planlægger at indføre to ugers undtagelsestilstand.

Selv flere kilometer væk var der store ødelæggelser i går: