Dødstallet stiger voldsomt under blodige protester i Irak: 'Der er en enorm vrede'

Siden tirsdag har protester mod den irakiske regering kostet næsten 100 mennesker livet og såret tusinder.

Demonstrationerne mod regeringen finder sted over hele Irak. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Scanpix)

Det er de blodige tal, der ifølge Iraks menneskerettighedskommission er resultatet af de protester, der raser i Irak.

Demonstrationerne mod den irakiske regering har stået på i ugevis, men siden tirsdag er antallet af dræbte og sårede eskaleret.

Alene de sidste to dage er antallet af dræbte næsten femdoblet.

'Særligt de unge er vrede'

Det ser ikke dog ikke ud til, at demonstrationerne stopper foreløbigt.

- Der er en enorm vrede blandt mange, specielt unge, irakere i landet, fortæller Michael S. Lund, DR's korrespondent i Mellemøsten.

- De er trætte af ungdomsarbejdsløsheden, men også den voldsomme korruption, der er i landet. Og regeringens forsøg på at lukke ned for demonstrationerne er ikke lykkedes. Tværtimod - vreden vokser bare.

Den irakiske regering har forsøgt med udgangsforbud og nedlukning for sociale medier ved at blokere for internettet.

Udgangsforbuddet blev lørdag formiddag ophævet i Bagdad.

  • Flere gange har der været sammenstød mellem irakiske sikkerhedsstyrker og demonstranter. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Scanpix)
  • Demonstranter må ofte søge ly for skud rettet mod dem. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Scanpix)
  • En enkelt demonstrant søger dækning for skud. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Scanpix)
  • Demonstranterne demonstrerer blandt andet mod den høje arbejdsløshed og korruption. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Scanpix)
1 / 4

Kender ikke andre metoder

Den brutale behandling af demonstranter kan ifølge DR's korrespondent skyldes to ting.

For det første, at regeringen i Irak har forsøgt at få demonstrationerne til at stoppe af sig selv, blandt andet ved at skyde med skarpt mod demonstranter i adskellige byer.

- Men noget af det kan også skyldes, at sikkerhedsstyrkerne i et land som Irak har lært, at det er bare den måde, man gør tingene på. Hvis tåregassen ikke virker, går de meget hurtigt over til skarp smmunition. De er simpelthen ikke trænede i at håndtere demonstrationer på samme måde, som man eksempelvis er i Danmark, forklarer Michael S. Lund.

Problemerne er årtier gamle

Vreden er rettet mod regeringen og premierministeren Adel Abdul Mahdi, der overtog posten i oktober sidste år.

De blodige sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker fik ham i fredags til at henvende sig direkte til demonstranterne:

- Jeres krav om at stoppe korruption, at give jer større jobmulighed og at støtte op om unge irakere er oprigtige krav. Og jeres bekymringer er vores bekymringer, sagde Abdul Mahdi på et pressemøde.

Men selvom premierministeren prøver at møde demonstranternes krav, hjælper det ikke spor på irakernes vrede, ifølge Michael S. Lund.

- Irak er et af de mest korrupte lande i verden. Problemerne har været der i årtier, og det er svært at komme med en hurtig løsning på dem. Derfor hjælper det heller ikke demonstranterne, at han giver dem ret. For den slags har de hørt i årevis, uden at der er sket noget.

Nyhedsbureauet AP skriver, at Iraks parlament er indkaldt til et krisemøde, hvor blandt andre premierministeren skal mødes med repræsentanter fra demonstranterne.