Dødstrusler og chikane: Bøger bliver forbudt i krigen om, hvordan det rigtige USA skal se ud

Hvad der må læses er blevet et politisk våben i det delte USA. Bibliotekarer bliver meldt til politiet, og bare i år er mere end 1.600 bøger blevet forsøgt forbudt.

Kimber Glidden leder et bibliotek i en lille by i Idaho. Hun møder trusler og chikane fra folk, der vil have bandlyst visse bøger. (Foto: © Jacob Albert Lorenzen, DR)

Hun faldt med det samme for de smukke omgivelser i det nordlige Idaho. Kimber Glidden sagde derfor ja til at lede biblioteket i den lille bjergby, Bonners Ferry, tæt på den canadiske grænse. Men idyllen knækkede hurtigt, da hun ville skaffe nye bøger.

- Jeg havde kun været der i kort tid, da en mor mødte op og spurgte mig: har I bogen “gender queer”? Jeg sagde nej, og hun konfronterede mig: Jamen, vil du bestille den? Jeg svarede, at jeg ikke kendte den, men at jeg måske ville bestille den, hvis nogen efterspurgte den, fortæller Kimber Glidden.

Så brød helvede løs i det lille bysamfund.

Kimber Glidden leder biblioteket i Bonners Ferry, en lille bjergby i Idaho. (Foto: © Jacob Albert Lorenzen, DR)

Mødre mødte op med en liste over 400 bøger, de anså som skadelige og ville have forbudt. Og de havde snart følgeskab af hundredvis af medlemmer fra områdets kirker.

- De holdte bønnemøde udenfor og bad for bibliotekets sjæl. De truede mig og mine kolleger med passager fra biblen og gjorde det klart, at vi ville blive forbandet i Helvede, hvis vi fik de bøger indenfor murene, siger Kimber Glidden.

Harry Potter og pædofili

Listen over de 400 bøger bliver delt på kryds og tværs på højrefløjen i USA. Det er bøger, som strækker sig fra grafiske tegneserier med sex og nøgenhed til bøger skrevet om race.

Vreden, som også omhandler bøger med magi som for eksempel Harry Potter, er særligt rettet mod litteratur, der kredser om kønsidentiet og homoseksualitet.

- Jeg gjorde det klart, at der er ytringsfrihed i det her land, og at bøger, de ikke kunne lide, kunne være vigtige for andre. Unge, som følte sig alene, og som måske ledte efter en identitet, de kunne spejle sig i. Men jeg blev mødt med anklager om, at jeg ville gøre børn klar til pædofili, at jeg var bannerfører for LGBT+ samfundet, siger Kimber Glidden, som selv har mand og fem børn.

Kampen om, hvad der må læses, og hvad der er de rigtige amerikanske værdier, er blevet politisk brændstof i USA.

Både venstre- og højrefløjen har gennem tiden udfordret, hvad der var skadelige bøger eller skadelig information. Men det, der sker nu, er uden fortilfælde, fortæller den amerikanske biblioteksforening.

Krav om bandlysning

I de 20 år, foreningen har registreret forsøg på at forbyde bøger, har den aldrig set lignende angreb. Bare i år er mere end 1.651 bøger blevet forsøgt bandlyst.

Kravet kommer fra højrefløjen. Det har spredt sig over store dele af landet og er velorganiseret.

I en lang række stater som for eksempel Texas, Virginia og Idaho har republikanske politikere gjort det til politiske mærkesager i deres valgkampagner.

Konservative græsrodsbevægelser som “Mødre for frihed” har i rekordfart oprettet grupper landet over med det formål at støtte politikere, der vil forbyde, hvad de definerer som skadelige bøger på landets skolebiblioteker.

Det er lykkedes i flere stater, og hvad der begyndte som en kamp mod skolebiblioteker har nu spredt sig til offentlige biblioteker.

Proud boys og dødstrusler

I Bonners Ferry begyndte kristne bevæbnede kritikere at møde op ved Kimber Gliddens hjem.

- De opsøgte mine naboer og spurgte til, hvilken bil jeg kørte i. Hvornår jeg kom hjem fra job. De gik rundt på vores grund, indtil min mand opdagede dem og smed dem væk. Det var intimiderende, fortæller hun.

Og hun er ikke alene. Ifølge biblioteksforeningen bliver bibliotekarer i tiltagende grad truet på livet og chikaneret på sociale medier.

I staten Illinois mødte den militante gruppe Proud Boys op til et skolebestyrelsesmøde, da bøger var på dagsordenen. Og i år er 27 biblioteksansatte, ifølge biblioteksforeningen, blevet politianmeldt, på grund af bøger på bibliotekets hylder.

Ingen er blevet sigtet. Men det kan måske snart ændre sig i Idaho.

Ja til strengere love

For nyligt godkendte et republikansk flertal i Repræsentanternes Hus i Idaho loven, H-666. Den gør det muligt at straffe bibliotekarer med fængsel og bøder, hvis børn får adgang til, hvad politikere definerer som upassende materiale.

Senatet i Idaho, som også har republikansk flertal, har ikke taget forslaget op. Flere har udtrykt, at de anså forslaget som for ekstremt. Men det har resulteret i, at flere senatorer blev stemt ud ved opstillingsvalgene og erstattet af kandidater, der ville.

Scott Herndon er republikansk kandidat til senatet i Idaho. (Foto: © Jacob Albert Lorenzen, DR)

En af dem er Scott Herndon. Han er en kandidat, som sætter Gud og tro først. På en messe, hvor der sælges forberedelsesudstyr til katastrofer og samfundskollaps, møder vi ham, da han er ude at tale med vælgere.

- Jeg støtter en langt mere konservative linje, når det gælder lovgivning og vil stemme for H-666. Det er vigtigt, at forældre har langt mere indflydelse på deres børns uddannelse, også når det gælder sociale og seksuelle anliggender, siger han.

Scott Herndon og hans hustru har otte børn. Alle er hjemmeskolet. Han mener, at kvinder skal sigtes for mord, hvis de får en abort. Og han ønsker langt mere fokus på et familiebillede, der tæller en mand og en kvinde.

Scott Herndon og hans hustru har otte børn, der alle er hjemmeskolet. Han mener, at forældre skal have større indflydelse på børns uddannelse. (Foto: © Jacob Albert Lorenzen, DR)

- Der var ikke alt det her kønsforvirring, da jeg voksede op. Derfor kan man se, at det er fabrikeret, mener han.

Og han satser på, at han kan være med til at sikre et nyt, mere konservativt USA, som beskytter, hvad han anser, som de rigtige familieværdier.

Du ryger i fængsel

Bibliotekslederen Kimber Glidden frygter H-666.

- Hvis den lov bliver vedtaget, så kan alle mulige bøger måske snart blive set som skadelige. Og her har mine kritikere sagt, at jeg bliver den første bibliotekar, der bliver arresteret og ryger i fængsel, hvis den lov går igennem, siger hun.

Biblioteket i Bonners Ferry havde ikke en eneste af de 400 bøger. Men det er princippet, som Kimber Glidden kæmper for. Ytringsfriheden som står i den amerikanske forfatning.

Nu har biblioteket dog en enkelt af bøgerne. For en anonym person har donoret en af bøgerne på listen til Bonners Ferry. Det er en billedbog til børn om den sorte borgerrettighedsforkæmper Frederick Douglas. Og den er udlånt, da vi besøger biblioteket.

Men Kimber Glidden, som engang selv var republikaner, har nu sagt sagt op. De mange trusler og chikanen ødelagde det daglige liv, og familien flytter, når huset bliver solgt.

- Jeg må tænke på mine børn og familiens sikkerhed. Det her er ikke et samfund, de skal bo i, slutter hun.